*우드하우스 호텔 ZJJZ builds charred timber volumes on a hillside in rural china for 'woodhouse hotel'

우드하우스 호텔은 지역주민들의 경제적 뒷받침을 위한 농업관광사업의 일환으로 시작됩니다. 이 지역을 대표할만한 전통적인 건축양식이 없어서, 자연과 조화로우면서도 특색있는 건축 디자인을 목표로 진행됩니다.

총 10채로 구성된 하우스는 산등성이에 위치합니다. 자연을 최소한으로 훼손하기 위해, 암석지형을 따라 배치하며, 자연스레 구조적인 기초로 이용합니다. 재료 또한 나무를 이용, 운반과 제작이 용이하도록 설계 되었습니다.

3가지 타입으로 구성된 평면은 정제된 디자인으로 시공성을 확보하며 자연과 조화롭게 어울립니다.


situated in the remote chinese village of tuanjie, architecture practice ZJJZ has designed the ‘woodhouse hotel‘, marking one of the first projects of a new government policy to help alleviate rural poverty through the introduction of agricultural tourism. unlike other rural areas, tuanjie has little traditional architecture, with the striking landscapes and pollution-free farmlands being the village’s greatest assets. the architect’s concept therefore aims to capture the beauty of the natural environment by creating forms that harmonize with the surroundings.


the hotel consists of 10 single-story wooden houses on a hillside that merge into abundant grass and woodlands.the topography of the site is complex and features scattered rock formations. through thorough site surveys undertaken by ZJJZ, the location and orientation of the ten timber buildings were determined so as to capture the most appealing views without disrupting the original rock formations and forests. a reasonable pedestrian path leads from the bottom of the mountain to the ten individual houses.



project name: ‘woodhouse hotel’

project location: guizhou, china

architect: ZJJZ

lead architects: yuying kate tsai, sean shen, xuanru chen, zhenyu cao

completion year: 2018

gross built area: 500 m2(40-50m2/building)

clients: guizhou dafa tourism development co., ltd.

local structural and MEP engineer: guiyang architectural design & surveying prospecting co., ltd.

brands/products: philips lighting, DAaZ design furniture

photography: laurian ghinitoiu, ZJJZ

due to the complex terrain, all the building materials were manually transported up the mountain face. in order to improve construction efficiency and minimize damage to the original rock formations, a combined structural system was adopted for each house using a wood-structured object and an elevated steel platform. the carbonized wood of the façades were manufactured on site with a simple process to reduce cost.


the design of the wood houses aims to harmonize with the landscape and the rustic atmosphere while forming a contrast to the existing village buildings. the project by ZJJZ therefore avoids complex or exaggerated designs and employs three basic geometric forms. the façades, made of carbonized timber, is weather-resistant, and its color and texture make the wooden houses blend into the landscape smoothly. for the interior space, various windows are cut out in each house according to their form and orientation, introducing rich layers of the surrounding landscapes into the pure volumes.



from designboom

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY