*열림과 닫힘 주거환경 archstudio references traditional chinese urban dwelling in modern courtyard villa

외부자연환경은 집안 내부로 관통하여 주택 내부에 위치한 중정에 머무르게 됩니다. 열림과 닫힘은 주거내부의 사생활을 보호하는 건축적 어휘로 4개의 볼륨으로 이루어진 각 실의 거주환경을 보장합니다. 여유롭게 풍경을 즐길 수 있는 방법과 쾌적한 거주환경을 만드는 방법이 공존합니다.


archstudio’s courtyard villa is situated on a flat site in the suburbs of hebei, china. surrounded by an orchard, farmland and rivers, the site boasts beautiful landscapes, the perfect backdrop for the project. there was originally a wooden house on the site, with a typical structure commonly found a decade ago, that was demolished by the owner to build a new leisure and vacation home.

the architects took the form from traditional chinese courtyard dwellings. inspired by siheyuan, a kind of traditional chinese residence, the house immitates the inward-facing structure, with buildings arranged around a central courtyard. the exterior of the siheyuan is closed while the interior courtyard is completely open, offering little privacy for the occupants.

the design team arranged four rooms on different sides, scattering them through the lot and added a roof to the courtyard. the courtyard was then turned into a hall, and its exteriors transparent and open. this way, the hall blends with the pleasant outdoor scenery, and ensures the privacy of individual living spaces and openness for reception activities.

project location: tangshan, hebei, china

site area: 820 m2

project area: 265 m2

main materials: brick, wood, glass

design phase: may 2017 – august 2017

construction phase: june 2018 – january 2019

design firm: archstudio 

chief designer: han wenqiang

architectural & interior design: jiang zhao, hu bo

structural design: zhang yong

electrical & plumbing design: zheng baowei

hvac consultation: jaga

photography: wang ning


from designboom

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY