*키에브 와인바 [ Rina Lovko ] Balthazar wine bar in Kiev

우크라이나 키에브에 위치한 와인바 리모델링 작업은 기존 건축물의 하부를 재구성하는 방법으로 완성됩니다. 오래된 산업문화를 간직한 지역적 환경을 담기 위해, 순수한 재료에 집중, 돌과 콘크리트 그리고 벽돌을 가지고 감각적인 공간을 디자인 합니다. 공간의 깊이를 자연스럽게 연출한 리모델링 작업이 돋보입니다.

The Subterranean Allure of Balthazar Wine Bar in Kiev

Marked by a discrete triangular sign above an inconspicuous metal door, Balthazar wine bar in Kiev, Ukraine, was conceived by local design studio Rina Lovko as a sublimely chic dungeon that makes the most of its subterranean location in the basement of Besarabsky Market, an imposing, historic indoor market in the city centre. Working closely with the bar’s art director, the Studio has conjured up an intimately immersive environment by filtering the building’s century-old industrial heritage through a lens of mid-century nostalgia and contemporary finesse. The result is a unique bar that combines the uncanny ambience of an age-old wine cellar with the allure of an exclusive speakeasy.


Opened in 1912, Besarabka, as the historic market is locally referred to, was the first roofed market in Kiev and an architectural specimen of early modernism, with the building’s grandiose design belying its functionality. The two towers adorning the central façade, for example, served as water storage and compressor units while a powerful underground refrigeration plant was housed in the basement. The plant, which was considered a technological innovation at that time, was demounted only a few years ago, thereby freeing up the basement for Balthazar to move in.


The bar’s unique premises in the basement of a century-old building posed both architectural and bureaucratic challenges to the design team and stretched the renovation to a year and a half. From the limited height of the arched construction that required lowering the floor level by half a metre—a laborious process of digging up tons of soil and other materials at night so as not to interfere with the market’s daily operations—to the need to waterproof the brick walls and provide adequate ventilation through the main entrance, the design team ingeniously resolved a series of issues with non-standard solutions, transforming a cramped, damp, uninviting subterranean area into an enchanting venue.


The digging process brought to the surface part of the building’s foundation which the design team cleverly transformed into banquette seating running along the length of the venue, a long and narrow space that also includes a high seating area, complete with a cosy bar counter and intimate tables fixed to the wall, and a lounge, furnished with vintage mid-century armchairs and sofas restored by the designers.



from yatzer

댓글(0)

Designed by JB FACTORY