*중정 하우스 [ FATTSTUDIO ] Bangson House

공간 속에 필요한 프로그램을 채우는 일이 선행되어야 하지만, 프로그램간의 유기적인 호흡과 연결을 위해서는 적절히 비우는 어휘가 필요하다. 10*10 공간 속에 각기 다른 레벨에서 비워진다. 1층은 외부와 연결되는 주차장으로 비워지는 전면부가 생성된다. 주 생활공간과 외부의 적절한 버퍼를 만드는 테라스는 2층에 위치한다. 3층 테라스에 면한 내부 보이드 공간은 2층과 3층이 시각적인 연결과 주거 내부의 거주환경을 확보한다.

In 2016, The purple line of the metro sky train was established which is connected from the northwest of Bangkok from suburban to city center by The subway city loop line (Blue line) at Bangsue interchange station. People from Nonthaburi is transited to the town easier that means the residential area will be expanded which the beginning of the project. When a couple who had decided to build the new home on little land instead of 50 Sqm above the ground as high ground Bangkoker.


How to manage all programs on 10x10m is the main condition which design team had to solve. Analyzing all requirements was the first issue that was done, the timeline of living had isolated on the timeline diagram that was selected only the main activities. The main kitchen was changed to a small pantry with a simple dining table that serves only lovers and provided comfort when friends visit. The carpark was managed for small cars only because it has to integrate with the pump room and storage area.


A living room is only used on weekend and will be transformed into a senior bedroom when parents come to Bangkok that the reason why half of the second floor is distributed to the working area for the man who reads in double-height space with natural ventilation space. The ventilation boxes beside the stair hall are not only allowed the comfortable atmosphere to the hall but also contributed the natural light every evening, It has cooperated with the windows above the void and long windows below to allow the sunlight from the sunrise until the sunset to promote quality of space.


The last stories were designed for the bedroom which has exchanged almost half of the floor to the void and laundry terrace. With the uncomfortable context, noise from Sky train, unpleasant neighbor, etc. cause the bedroom is managed in enclose space to prevent the client from the surrounding. Unfortunately, the sunlight and passive wind always had to concern, the roof’s void is located over the bedroom terrace which is placed with a metal mesh that allows looking down to planting area on the ground floor.


from archdaily

댓글(0)

Designed by JB FACTORY