*클라우드스케이프 [ MAD Architects ] The Cloudscape of Haikou

반응형

브릿지 역활을 수행합니다. 거대한 백색의 비정형태로 디자인된 클라우드스케이프는 도시와 자연을 연결하는 사람과 사람을 연결하는 건축과 공간을 연결하는 브릿지 역활을 수행합니다. 두개의 타원 평면이 만나며, 프로그램은 시작됩니다. 그중 하나는 주요한 프로그램: 도서관, 열람실등이 자리하는 동안, 화장실과 샤워실 같은 보조공간이 짝을 맞추어 배치됩니다. 소라껍질처럼 휘감아 돌아들어가는 형상은 공간을 유입시킵니다.

MAD joins this collection of pavilions with a building containing a bookstore and citizen amenities. Situated in Century Park on the shore of Haikou Bay, the project covers an area of 4,397 square meters, with a construction area of 1,380 square meters. To the south side of the pavilion are a library and reading space capable of holding 10,000 books, as well as a multi-functional audio-visual area: free and open for public use. Meanwhile, the building’s northern area features a café, public restrooms, barrier-free restrooms, showers, a nursery room, a public rest area, and a roof garden.

Beginning a new book is often a moment that readers cherish: a venture into the surreal or unknown and gentle removal from everyday reality. The visiting experience of the Cloudscape is similar. The architecture enables people to approach the building removed from our familiar urban reality, and begin a new journey transcending time and space. The complexity of the cave-shaped form deconstructs the space layer by layer, offering readers a weightless field to be inhabited by their imagination.

The building, quietly located between land and sea, is highly sculptural. The pavilion’s free and organic forms also allow for the creation of unique interior spaces, where walls, floors, and ceilings merge in unpredictable ways, and the boundaries between the indoors and outdoors are blurred.

The circular openings of the building are reminiscent of holes forged by wildlife or seas, blurring the boundary between architecture and nature. The varying sizes of the openings allow natural light into the interior and create a natural ventilation effect to cool the building in Haikou’s year-round warm climate. Through the holes, people observe the sky and sea, as if looking at a familiar world through the passage of time and space. This layering of atmospheres, and collision between people and space, creates a sense of living ritual.

from archdaily

728x90

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET