*미니멀 콘크리트 하우스 [ Ateliér Lina Bellovičová ] House LO

반응형

자연과 가장 가까워지는 방법을 선택합니다.
단층으로 구성된 주택은 최소한의 건축을 통해 공간 본연의 모습에 가까워지도록 노력한다.
외벽의 구조적 역활을 담당하는 콘크리트는 외장재(마감)의 역활 또한 함께 수행한다. 구조적 해석을 제외한 비내력구간은 외부와 소통을 위한 창으로 적용한다. 내부 마감재 또한 자연스런 목재를 적용, 미니멀한 거주환경을 구현한다.

House LO by Ateliér Lina Bellovičová was completed in 2018 in Chřiby, Czech Republic, and uses Hempcrete as its primary building material due to its great insulating features, recyclability, and resistance to pests, fire, and molds.


House LO Technical Information
Architects: Ateliér Lina Bellovičová
Location: Trávník 2094, 68603 Staré Město, Czech Republic
Topics: Hempcrete, Houses
Plot Size: 20000 m2
Built-up Area: 195 m2
Project Year: 2017 – 2018
Photographs: © BoysPlayNice

반응형

Ondřej (the client) loves nature and forests. Before having children, he led a life of a modern nomad. He owned a site in the middle of the woods and always dreamt about building a cabin there. During winter, he lived in the city, and in spring, he relocated to his parent’s cabin near the house LO’s future building site. He wanted his house to be connected to the surrounding nature, be ecological, and have his own photo chamber there to spend his winter evenings developing his photos. He also had a clear idea about the building material.

As hempcrete has never been used as a building material in the Czech Republic, it was a great challenge for me as an architect. First struggles evolved in a valuable experience and fascination with its features and its history. Building with hempcrete is easy and allows the builder to build their house on their own. Material is petrifying for several years and draws carbon dioxide from the air around during this process. Hempcrete has great insulating features, is recyclable, and resistant to pests, fire, and molds.

House LO is defined by three elements: two perforated stones and a thin wooden sheet. The void in between the stones is the living space of the house. It is separated from the surrounding nature by large sliding windows that allow the space to become part of the outdoors and frame picturesque views. The two stones contain an entrance, two bedrooms, and a bathroom. The house has a cellar with technical facilities, a photo chamber, club room, and storage.

A large terrace runs around the house, being protected from bad weather by the roof overhang so that the owner can spend as much time outside as possible. The roof is covered with a green carpet so that the house merges with nature and is well insulated. The layout of the house is designed to use its space to the fullest. The house will gradually become part of nature. First, it will be home to a family with two children, later become a family summer retreat, and even later a comfortable home for an elderly couple.

from archeyes

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY