*쌍파울로 레지던스 [ Pedra Líquida ] São Bento Residences

반응형

Pedra Líquida-São Bento Residences

거대한 콘크리트 볼륨은 포르토의 전통적인 건축양식을 현대적 도시환경에 재해석한 입면 디자인 입니다. 이 지역에서는 쉽게 찾아 볼 수 있는 패턴으로 지역기후에 대응하는 건축방법으로 보여집니다. 그보다 장중한 이미지를 전달하는 건축계획이 독창적인 공간을 표현합니다.

The São Bento Residences project is located on a notable corner of Porto's Historic Centre, next to the city’s main station and just a few meters from the old cathedral. This corner results from a 1940’s demolition plan, of an extensive urban area, for the development of a Modern avenue. Assuming its contemporaneity, and avoiding any kind of architectural pastiche, the project seeks to establish continuities between all those different historical layers, but also a balanced relationship between a remnant granite façade of the 18th century and the vast mass of the escarpment which resulted from that urban demolition.

The urban 1940’s demolition generated an open "wound" in the city centre, an urban void that exposed the mentioned granite escarpment, presently maintained and requalified by the municipality as a landscape fragment. The project links those “artificial” and “natural” pre-existences, but also the “monumental” and “residential” scales which surround them. A monolithic block, built in exposed concrete, hammered “in situ”, conforms itself to those prevailing shapes and scales.

In response to the program required by the client – sixteen apartments, mainly studios –the concrete block accomplishes two purposes, translated into two distinct volumes: one of them absorbs and complements, by affinity, the 18th Century stone façade; the other inaugurates a new front on the Modern avenue. A "gap” between the two volumes marks the entrance, reception and vertical accesses to the different apartments. Four of those apartments fill up the volume that contains the granite corner façade; the other apartments are distributed in the new volume, in which interior spaces are marked by concrete niches, but also by different views of the urban surroundings, observed through the new windows and balconies. On the ground floor, a restaurant space relates both volumes.

The rhythmic composition of the avenue façade reinvents the vertical proportions of Porto’s traditional architecture. This façade protrudes over the public space through a kind of loggia, a common solution in other traditional buildings of Porto’s downtown. From these buildings, the project rescues also the exquisite use of brass, in the delicate composition of the new balconies and ground floor window frames, in contrast to the façade’s beton brut. This project puts an end to decades of degradation inside its plot, benefiting the urban environment of Porto’s Central Station and punctually resolving a deadlock generated by the 1940’s demolition plan. The project marks the beginning of the requalification process of an historic urban front, valuing its architectural exceptionality, and the public use of the avenue’s corner and promenade. This approach can constitute a model for other Porto’s architectural renewals, by establishing a dialogue with different strata of the city. This “adaptability” may serve as an example for future projects that have to deal with this complex and incomplete urban fabric.

반응형

from archdaily

 

 

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY