*역전지붕 주택 리모델링 [ SAU Taller d’Arquitectura ] L’Esquirol House

반응형

SAU Taller d’Arquitectura-L’Esquirol House
사우 텔러 디 아키텍츄라
L’Esquirol House is situated in a row house of several stories in the village of the same name in the county of Osona. Francesc, one of the children of the house’s owners, contacted Sau Taller d’Arquitectura, a Catalan practice with a great deal of experience in this type of intervention, to turn the ground floor into a separate dwelling, independent of the rest of the building. Francesc’s objective was to live in “a house with large shared spaces, with lots of light and easy access”, and for his mother to continue living independently. This meant that the biggest challenge of the project was climate control, addressing both lighting and ventilation..

0123456

반응형


기존 주거공간으로 부터 확장된 공간은 자연채광과 전망을 최대한 유지 또는 확장하기 위한 작업을 바탕으로 합니다. 남서측으로 확장계획을 진행합니다. 기존과 확장공간의 구분점에는 역전지붕, v자 형태의 지붕을 계획합니다. 기존 주거공간에 안정적인 채광을 확보하는 동시에 연속된 단면공간을 보장하기 위한 건축어휘로 적용됩니다.

더보기

To respond to the needs of the brief, five metres of the courtyard to the rear were incorporated into the dwelling and, in keeping with regulations on sloping roofs, Sau Taller d’Arquitectura proposed a V-shaped roof that gives the dwelling views, as well as limiting the headroom inside and ensuring the resulting volume does not deprive the pre-existing house on the first floor of views, light, and ventilation. The chosen solution also generates a linear opening right across the rear façade, facing southwest and overlooking the market garden plots in the area, which guarantees light and ventilation in the central space. This V-shaped roof, however, involves some technical complications, especially for shedding water. To solve these issues, a large reinforced concrete beam channel was built between the two-party walls to collect rainwater from both slopes and serve as a support for the roof beams, while organizing the indoor space. In terms of layout, the floor space is divided into interrelated bays, three inside and two outside. The first is a filter between the outside and the dwelling, containing the entrance and a parking space. The kitchen, bathrooms, and studio are situated at the centre of the floorplan, where they receive daylight and natural ventilation through the opening in the roof.

The third bay houses the living room and the bedroom that connects in the form of an extension with the outside, a raised patio-terrace that offers a vantage point to enjoy the sunsets. The final bay is a back garden on a lower level, blending in with the market garden land of L’Esquirol and its native vegetation. To guarantee that the light from the rear façade and through the roof opening floods the entire interior of the dwelling, the walls stop short of the ceiling and the elements parallel to the façade are made of glass, playing with different degrees of transparency according to the privacy of each space.

from archdaily

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY