*톱날지붕 유치원 [ DO Architects ] Kindergarten Pelėdžiukas Extension

반응형

DO Architects-Kindergarten Pelėdžiukas Extension
도 아키텍츠
 Here, it’s hard to tell where the outside space ends and the inside space begins. The children start their day by crossing through the kindergarten courtyard, once inside it is possible to observe not only the spaces, which one inhabits, but the spaces adjacent to it as well: the courtyard, outdoor terrace, community halls, or the canteen. The inside spaces are akin to a city: the observing eyes create a sense of safety and community. The children and the teachers feel more than just a part of their class, they feel as if all of them are the owners of the kindergarten. Similar ideas are applied, whilst aiming to let in as much light into the building as possible: Not only the biggest size ceiling-to-floor windows and skylights are installed, but also interior glass windows to create transparency and absorb light from the rooms close by.

All the auxiliary spaces are designed to be open. Daily domestic life grabs the attention of children and therefore it is not hidden. The cleaner’s room under the stairs has a glass door through which the children can observe where the vacuum cleaner and fresh towels are placed. There is a big window in the dining room that allows children to observe the food preparation and wave to the cooks. The kindergarten classrooms are also different. Each one has two separate entries from the shared playing space here the movement is a continuous circle.

Each classroom incorporates a playroom with a sloped roof, where children can observe the ever-changing light falling from the skylights and discover the changing spaciousness of the room. The windows are floor height in the shared playing space. Here, there are two entrances to the inner terrace with a small roof and a private, safe, green courtyard. In “Pelėdžiukas“ every space is multi-functional: Light and clear kindergarten halls are designed for playing games, music, exercise, and meetings.

01234567891011

반응형

각 교실 지붕 위에 설치된 경사지붕 천창을 통해 일정한 자연채광 유입을 확보합니다. 그리고 내부로 유입되는 빛의 변화에 따라 달라지는 공간의 깊이를 탐구할 수 있는 시간을 선물합니다. 창문 또한 아이들의 놀이공간에 맞추어 설치, 확장된 공간감을 유지합니다. 두개의 출입구를 통해 연결되는 내부 테라스 공간은 그린 중정, 세이프, 프라빗 그리고 작은 지붕을 완성하는 유치원의 핵심공간입니다.

from archdaily

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY