*리버사이드 산책로 [ Atelier Deshaus ] Riverside Passage

반응형

Atelier Deshaus - Riverside Passage
데스하우스 아뜰리에
On a coal unloading wharf deserted for years remains a reinforced concrete wall of 90 meters long and 4 meters high. This used to be an untrodden place but was at the center of the energy supply for Shanghai. Nevertheless, since the waterfront had been occupied mostly by factories, residents nearby could hardly get to the riverside and lacked enough communal space. During the process of transforming the industrial site into public space, the existing ordinary industrial component is to serve as a significant historic aspect and a witness of Shanghai industrial civilization, to be unveiled in the new space.

01234567

반응형

길이 90미터, 높이 4미터의 오래된 콘크리트 벽은 버려진 석탄 하역부두에 자리합니다. 이전의 활기찬 모습은 없고, 공간을 구획하는 역활로 존치되었습니다. 이제 콘크리트 벽은 공용공간을 연결하는 플랫폼으로 재탄생합니다. 콘크리트 벽 위에 지붕과 바닥을 더해서 신,구가 함께하는 건축공간을 제안합니다.

The long concrete wall is adopted as a platform for new construction, on which attaches a sloping bridge connecting the flood control wall and the wharf and then traversing the wild trees, an elevated long open corridor, and a resting pavilion. Faced inside the wall is a garden of solitude in between the gap between the wharf and the shore. The waterfront industrial ruins in the gap turned into an aesthetic object in the contemporary metropolitan culture. The wild vegetation in the ruins also preserved the coexisting microorganism, thus this project is also significant in biological and sustainable concerns. The wharf devoid of coal unloading is now polished into a roller rink. This could also be regarded as another kind of sustainability.

People can linger here or pass by, gather or wander. This place expands the connection of the neighborhood with the outside. It provides the residents in the neighborhood, including those who worked here before, with a strange familiarity, a durée, a new riverfront communal space transformed from the indifferent urban infrastructure. The congested community stretches onto the spacious river.


 

*자하하디드가 생각하는 워터프론트는 [ Zaha Hadid & Capita Symonds ] Glasgow Riverside Museum

도시와 바다를 연결합니다. 그리고 그 자리에 남겨진 공간을 다시 사람에게 돌려줍니다. 바다와 접하는 지역적 특징은 이곳을 조선산업이 발전된 지역으로 활성화 시켰습니다. 하지만 여느 산

5osa.com


01234

from archdaily

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY