*자연과 연못을 담다, 중국에 위치한 결혼등록 센터 [ urbanus ] nanshan marriage registration center

반응형

중국 선전시 이정공원 북동측에 위치한 블링블링한 실린더 형태
건축물은 공원에 식재된 키큰 활엽수와 연못의 한적함과는 사뭇 다른 표정을 짓고 있습니다.
얼핏 외부의 모습으로는 뮤지엄과 같은 뉘앙스를 풍기지만 사실은
결혼등록센터로 운영되는 관공서 입니다.
이러한 아이텐티는 주변의 자연환경과 공간을 반사하는 연못으로
형성되기 시작합니다.-연못은 고요하며 잔잔합니다. 그렇지만 동시에 깨지기 쉬운
공간감 또한 형성합니다. 아마도 이러한 시퀀스를 투영하는 실린더의 외피가
이와같은 독특한 캐릭터를 만드는 것인지도 모르겠습니다.-

연못위에 놓여진 램프와 브릿지는 이와같은 시퀀스 안에 보행자를 집적 끌어 들임으로써
바라보기만 하는 간접체험에서 움직으로 체득하는 집적체험의 공간으로
변화시키는 중요한 수단으로 사용됩니다.

사실 실린더를 덮고 있는 알루미늄패널의 반짝임보다
주변 자연환경을 투영한 외피가 비쳐진 연못의 수면
이 프로젝트의 모든 것을 말해주고 있는 듯 합니다.

reviewed by SJ


chinese architecture practice urbanus has sent us images of 'nanshan marriage registration center', a multi-storey facility in the northeastern corner of lijing park in nanshan district, shenzhen, china. seeking to provide a new identity for government buildings and institutes within the realm of built architecture, the design incorporates a reflecting pool and pavilion in the approach to secure a sense of public space to the registration facility.



client: construction bureau of nanshan district
site area: 3002.5 m2
floor area: 977.5 m2
structure: steel

design director: meng yan
project director: zhu jialin, wu wenyi, zhang zhen, fu zhuoheng, wei zhijiao
architecture designers: wang jun, yin yujun, hu zhigao, li qiang, zhang xinfeng
landscape designers: liao zhixiong, lin ting, yu xiaolan, liu jie

interior design: guoqun studio
curtain wall design: henzhen keyuan construction group co., ltd
structure / MEP: guangzhou RBS architecture engineer design associates
general contractor: shenzhen decoration and construction industrial co., ltd,
guangdong 8th construction group co., ltd



surrounded by a dense collection of tall deciduous trees, the cylindrical building comfortably inserts itself into the park in a way that respects and maintains the lushness of the site. the reflecting pool to the south creates a calm and fragile surface to the grounds, serving as an inviting meeting point for the public. a series of ramps and floating pathways dissect the water, allowing visitors to move through and experience the pool. a simple pavilion structure oriented towards the center frame the approach like a small gateway.



outfitted with a shimmering floral mesh aluminum skin, the center exhibits a level of transparency from the exterior. the interior gains from natural daylighting through floor-to-ceiling glass and is further maximized by the curved nature of the walls. focusing on the movement and circulation of the building, the layout revolves around a spiral pathway that connects facets of the registry in a sequential manner. areas give way to smaller rooms and private space in a fluid gesture, forming curvilinear partitions that organically define the layout.


circulation diagram
(1) pavilion (2) pathway (3) reception (4) stairs (5) waiting area (6) marriage certificate room (7) ramp



from  designboom
그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY