*박물관 공간 구성이 적용된 마드리드 경찰서 [ Estudio Lamazeta ] Police Station of Manzanares


마드리드 만자나레스에 위치한 경찰서는 우리가 보아오던

일반적인 경찰서와 사뭇 다릇 분위기를 자아냅니다.

얼핏 보기에는 마치 작은 박물관을 연상시키는 공간 구성을 보여 줍니다.

그도 그럴 것이 시공단계의 80%의 시점에서 초기에 계획되었던

박물관을 정부의 요청으로 경찰서로 변경한 프로젝트이기 때문입니다.

이러한 특징은 경찰서를 전형적인 업무공간이 아닌 가운데 위치한 중정을 기점으로

볼륨의 크기가 다른 공간들을 방사형의 배치로 구성합니다.

-이러한 공간구성은 가운데 중정을 중심으로 각 전시실을 관람하는 형태로

계획됬을 것입니다. 오히려 유기적인 업무공간 배치가 가능해졌네요.

그리고 각기 다른 볼륨들은 센터를 중심으로 리니어하게 구성된 중정으로 구분되어 집니다.

여기에 리니어한 중정은 자연채광과 환기를 유도함으로써 내부의 환경을

쾌적하게 유지하는데 도움을 줍니다.-

이와같이 형성된 리드믹컬한 연속적인 볼륨들은 외부에 마감된 화이트 세라믹-사이즈와 프로포션이 다른

세라믹판넬을 조합하여 구성함-과 맞물려 관찰자의 시점에 따라 다른 시퀀스를 만들어 냅니다.

어쩌면 잘된 일 인 것 같습니다. 이렇게 새롭게 구성된 프로토타입이

사례가 되어 일반화의 오류에 사로 잡히는 공간이 줄어 들었으면 좋겠습니다.


reviewed by SJ


Located on the site of an old winery, the new Police Station of Manzanares is the result of an Architectural Competition initially announced for the construction of a Museum. When the construction was 80% completed, the Government decided to adapt the building to the current use.




Architects:
Location: Antigua Carretera de Madrid, Manzanares,
Design Team: Lucía Manresa, David Mata, María Moreno
Project Year: 2011
Project Area: 554 sqm
Photographs: Antonio Arévalo


Surrounded by a nondescript environment like sport buildings, lime walls and open spaces, the building is closed to the outside with a set of abstract and strong volumes. The different volumes are separated from each other by elongated courts that let glimpse into the central space of the building.



The entrance is through a covered court that brings light and warmth to the central space, which is both waiting room and reception. From this central space you can access to various offices, as well as to the different elongated courts. Two rooms seem like little blue boxes installed as isolated objects within the rooms that were originally designed to exhibition rooms. They are trying to show the change of use occurred during the construction of the building.


To achieve an appropriate natural lighting have been built large skylights, due to the use that originally would have had the building. However, to ensure the ventilation of the offices have been opened lighting and ventilation windows in the different elongated courts, not in the facade, so the outside rotund image remains as the original.


For the outside finishes of the building we have used a white ceramic tiling that combines pieces of different sizes and proportions. The patchwork designed disappear gradually in different parts of the facade where the texture and color used are slightly different.



from  archdaily

댓글(0)

Designed by JB FACTORY