*수직루버 그리고 파킹 스트럭쳐 [ QLAB ] Wulai Parking Structure

반응형


자연은 스트럭쳐 주차장을 디자인하는 최고의 선물입니다.

20여년 전에 지어진 기존 콘크리트 구조물 위에 추가로 증축되는 주차장 프로젝트는

300대의 추가 주차공간을 확보와 주위의 풍부한 자연환경을 건축물로 투영하는

형태로 디자인을 지향합니다. 특히 3000여개의 수직 루버는 건축물 북측에서 남측으로 이르는

속적인 디자인 형태로 심플하지만 매력적인 곡선형태를 형성하며 전체 주차장의 이미지를

구축합니다. 이와같은 디자인의 구현은 파라메트릭 디자인을 통한 합리적인 구현방법으로

현실화 됩니다. -디지털화 된 3차원 볼륨은 현실에 구축가능한 2차원 부재로 분할되며,

이 부재를 결합하는 디테일로 완성한다.-

기능적인 공간 확보와 형태의 심미적 완성은 여름철 서측으로 유입되는 직사광선을 통한

지속가능한 건축과 더불어 파킹 스트럭쳐 프로젝트를 정의합니다.


reviewed by SJ



The building is located in a tourist attraction site named Wulai in the New Taipei City of Taiwan.

The outset of the project calls for an addition of parking structure on top of the existing building which was built about twenty years ago with reinforced concrete structure. The goal was to fill in with another 300 parking space with this new steel structure above.

The design took clues from its beautiful surroundings such as the silhouette of the mountains and translates it into a simple curving façade which covers the entire length of the building from North to South.

We deployed the techniques of parametric design when generating this gentle curve that moves three dimensionally in space. The end result requires 3000 pieces of aluminum extrusion that were prefabricated in shop, shipped and assembled on site.

This louver façade also help block the western sun from hot steaming summer heat in Taiwan.  The temperature difference between indoor and outdoor can be as high as 5 degrees in Celsius in any given summer days.

The design of the building aims to create a gesture that blends quietly with the surrounding landscape and richness in structural details and material assemblage.

빌딩의 디자인의 목표는 주위의 풍부한 자연환경과 풍부한 구조물의 디테일과 재료의 결함에서 조화를 만들어 낸느



Architects: QLAB
Location: , Taiwan
Client: New Taipei City, Department of Transportation
Area: 8,308.98 sqm
Year: 2012
Photographs: Courtesy of QLAB

Design Director : Borden Tseng
Project Manager: Tunghan Wu
Project Designer: Zizi Huang
Assistant Designers: Albert Chiu, Mike Yeh



from  archdaily


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY