*유리위의 농장, 글래스 팜 [ MVRDV ] Glass Farm


글래스 팜은 시대를 관통하는 건축물이다. 작게는 대지가 갖고 있는 장소성을 조금 더 넓게는

지역적 시간을 연결하는 건축의 특징을 이야기 한다.

엠브이알디브이가 최근 완공한 글래스팜은 마을광장에 위치한 다목적 건축물로써

삽, 레스토랑, 오피스 그리고 건강센터로 구성된다. 특히 글래스팜의 독특한 디자인 성향을 자아내는

외피는 1,600 스퀘어미터의 글래스를 위에 현대사진작가 Frank van der Salm가 촬영한 농장 이미지를

꼴라쥬하여 글래스 위에 프린팅한다. 이것은 마치 대성당의 스테인글래스와 유사한 분위기를 자아낸다.

지역적 특성, 전통을 존중하는 건축의 방향은 레트로 아키텍쳐를 재구성하여

현대건축의 한복판에 위치 시켜 놓음으로써 시간을 관통하는 통찰을 볼 수 있다.

여기에 주간과 야간, 빛의 방향성에 따라 글래스 팜하우스의 반투명한 입면은 더 불투명해지거나

투명해지며 14미터의 거대한 기념비적인 설치물로 변화하기도 한다.

외형적 이미지가 주는 신선함보다 건축물이 지향하는 건축컨셉이 더욱더 신선하다.


reviewed by SJ



Completion of MVRDV Glass Farm, Schijndel, Netherlands

Today RemBrand developers, the Town of Schijndel and MVRDV complete the Glass Farm, a multifunctional building in the village square. The building with a total surface area of 1600m2 contains shops, restaurants, offices and a wellness centre. The exterior is printed glass with a collage of typical local farms; a monument to the past but 1,6 times larger than life. This concept can be seen as a contemporary response to retro-architecture whilst respecting the public's wish for vernacular authenticity. In 1944 the small Brabant town of Schijndel which is the birthplace of Winy Maas suffered from WWII Operation Market Garden damages resulting in an oversized market square. In 1980 the then 20 year old Winy Maas urged the mayor to fill in the gap, 23 years after this first initiative the building is now completed.

Schijndel’s market square suffered from Operation Market Garden damages during the Second World War and has been subject to numerous enlargements and refurbishments. Winy Maas wrote a letter in 1980, and in 2000 the town council adopted the idea of a new structure in the square between the church, town hall and main street. MVRDV since then iteratively proposed new options that could fill the gap of this unusually large village square. The Glass Farm is MVRDV’s seventh proposal for the site, earlier designs included a theatre.

The village engaged vividly in the process resulting in heated debates, polls and polemics in the local press - by supporters and adversaries. The 1600m² building which is entirely covered by a glass facade consists primarily of a series of public amenities such as restaurants, shops and a wellness centre.

By coincidence, the maximum envelope that was defined by the town planners had the form of a traditional Schijndel farm. All remaining historical local farms were measured, analyzed and an ‘ideal’ average was conceived from this data. In collaboration with MVRDV, artist Frank van der Salm photographed all the remaining traditional farms, and from these an image of the ‘typical farm’ was composed. This image was printed using fritted procedure onto the 1800m2 glass facade, resulting in an effect such as a stained glass window in a cathedral. The print is more or less translucent depending on the need for light and views.

At night the structure will be illuminated from the inside, becoming a monument to the farm. At a height of 14 metres the Glass Farm is intentionally designed out of scale and is 1.6 times larger than a real farm, symbolizing the village growing into a town. The printed image follows this 'augmented history', with the superimposed farm door for example appearing 4 metres tall. When adults interact with the building, they can experience toddler size again, possibly adding an element of nostalgic remembrance to their reception of the building. To enhance this further, there will be a table and swing next to the building, a scaled up farmyard.

Coinciding with the completion of the building, an exhibition opens in the local Museum Jan Heestershuis about Context and Authenticity. Later this year a book will be published by NAi Publishers exploring the development of the Glass Farm, including a literary description of the lengthy processes which lead to its realisation.

MVRDV realised the building for RemBrand developers, a combination of Van Den Brand Real Estate and Remmers Construction Group, together with Hooijen Engineers, IOC Ridderkerk for installations, Brakel Atmos for the facade and AGC for the print.





from  dezeen


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY