*비정형 발코니, 패시브 디자인을 연속하다 [ Nice Architects ] Angular balconies stretch towards sunlight at North Star Apartments

250x250
반응형


슬로바키아 브라티슬라바 외곽지역, 작은 마을에 위치한 노스스타 아파트먼트 프로젝트는 주위 이목을 끄는 특색있는 파사드디자인을 통해 새로운 장소성을 정의한다. 주위 외부환경으로 부터 내부거주환경을 보호하기 위한 건축적 어휘; 비정형 발코니는 태양의 직사광선 방지 -태양의 괘적을 고려하여 발코니의 돌출 각도를 조정한다.- 와 도로변 차량의 소음 방지를 위해 각 주거에 설치된다. 장소에 대한 새로운 이미지 부여는 4개층, 9개실의 공동주거 -도로변 저층부에는 5개의 소규모 삽이 배치된다.- 가 지닌 지리적 특징을 연속, 발전시키며 이 지역의 새로운 랜드마크로 자리하게 한다.


reviewed by SJ,오사


This social housing block in Slovakia by Bratislava studio Nice Architects features a series of protruding balconies that angle towards sunlight whilst blocking out the noise of car traffic below

Nice Architects shaped the balconies in accordance with the sun's trajectory across the facade of the four-storey North Star Apartments building, which is located in Senec, a small town outside of Bratislava.




The architects were tasked with creating social housing situated on a busy street that would be visually appealing but came at a low cost - €500 Euros per square metre.

"The goal was to enrich this locality and create an iconic, easy to remember and original building, as an opposite to the patchy and chaotic surrounding development," said architect Tomas Zacek.

The building's location, opposite the town's observatory and perfect north-south orientation inspired the architects to name the building after the famous star.

"North Star is not only the brightest star on the northern hemisphere, it was traditionally used for high seas navigation," explaned Zacek.

The building contains nine one-bedroom apartments across its three upper storeys, while five small shops occupy the ground floor.

Each apartment features one of the angular balconies, which protrude from the all-white facade at different lengths.

The top corner of every balcony is exposed to the south, reflecting the sun's rays into the apartments. As the sun traverses the front, the shadows alter the appearance of the building depending on what time it is. They also offer seclusion from neighbours.

The lower sections of each balcony are deliberately enlarged on one side to shelter the space from oncoming traffic.
The windows that do not feature the enclosures are fitted with Juliette balconies and a small outer area covered in gravel.


All of the windows in the development face directly west, giving residents the opportunity to enjoy sunsets over the local school garden across the street.
On the ground floor, the facade is made up of monochrome stripes graduating from black to white to deter graffiti artists.



from  dezeen


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY