*아부다비 플라자 [ Martha Schwartz ] Abu Dhabi plaza_features teardrop-shaped landscaping

반응형


가든을 디자인하는 영감은 아라비아 반도의 고유한 자연과 문화환경으로 부터 파생된 모래언덕, 지역의 전통적인 관개시스템, 오아시스, 베두인의 직물 및 아랍 에미리트에서 범용적으로 사용하는 헤자를 모티브로 사용한다. 눈물방울 형태의 랜드스케이프는 지역의 마이크로 기후 조절 기능과 중심상업지역내 거주자들의 다양한 커뮤니티 및 휴게공간 제공을 위한 아웃도어 스페이스; 척박한 기후로 부터 지역환경을 조절하기 위한 자연공간, 정원의 일부분으로 자리한다. 주변환경의 관계를 반영한 유기적인 배치, 그리고 유기적인 랜드스케이프로 내외부 건축환경을 완성한다.


reviewed by SJ,오사



Sowwah Square is the first development within the larger Sowwah Island master plan in Abu Dhabi and is intended to be the centre piece of the island development, providing a green retreat at the centre of the new commercial hub.




Location: Abu Dhabi, UAE
Client: Mubadala Development Company
Architect: Goettsch Partners and Gensler Architects
Engineer: Oger International
Size: 2.6 Hectares
Status: Completed 2012
Environmental Rating: LEED Gold CS
Design Team: Martha Schwartz, Peter Piet, Matthew Getch, Nigel Koch, Christabel Lee, Thomas Griffiths, Liangjun Zhou, Rebecca Orr, Marti Fooks, Emily Lin, Christine Wahba, Hung-Hao Teng, Thomas Sudhoff


On the southern edge of Sowwah Island, the main urban space is located on top of a two-level retail podium and creates a landscape setting for the Sowwah Square complex. Future phases of the project will include a 5 star Business Hotel, serviced apartments, and additional retail complexes adjacent to Sowwah Square.

The inspiration for the square was derived from the nature and culture inherent to the Arabian Peninsula: dunes, traditional irrigation systems (Falaj), oasis, Bedouin textiles and the popular use of formal clipped hedges in United Arab Emirates, drawing connections with the French baroque château gardens. This merging of ideas is represented in a contemporary responsive design created a sustainable, cool and protected micro climate for users and a dynamic kaleidoscope of planting and patterned paving on the ground and viewed from the surrounding towers.

The Public Realm has been designed so that these future developments can be integrated into the landscape scheme. The podium landscape as a whole has been designed as one large plaza space, with each of the areas having a different character and function.

Sculptural mounds provide micro-climate environments as wind protection and cooling to the local surroundings. They also add a spatial intimacy, framing outdoor rooms, which mitigate the impact of the mega-scale skyscrapers in the site.

The structure of the square uses large constructed vegetated mounds that orchestrate outdoor rooms to shelter pedestrians from the Shamal, a strong north-westerly wind blowing over Persian Gulf and to provide intimate spaces amongst the towering buildings. Linking the mounds together, the decorative pattern like that of a traditional rug, weaves through the square.

To soothe people from the heat, water features are incorporated into long stone benches that wrap the mounds, providing playful and tactile experience. The surface texture is finished with ornate grooves creating a dynamic rippling effect. In order to maximise this limited resource, and reduce evaporation, the water is contained in narrow Falaj like channels as used in ancient irrigation system found throughout the Middle East. At night, the benches come to life with integrated lighting at the base that silhouettes the mounds and highlights the polished surfaces.

Innovative sustainable design has been instrumental in the project which has been awarded a LEED Gold certification. The steep angulated mounds contribute 1.45 times more green space than level planters and water consumption is reduced due to the vertical planting maximising 100% irrigation moisture.

The information gathered during the pedestrian, vehicular, and program site studies has been used to inform the landscape design strategy. The straight line pedestrian linkages and vehicular movements are used to structure the public realm and the design concepts have been used to infill the public realm structure.




from  dezeen


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY