*허니컴 패턴 파사드 [ Format Elf Architekten ] Honeycomb perforations speckle facade of Campus Netzwerk office

반응형


건축과 주변환경과의 관계는 내외부를 구분하는 막; 서피스에 새겨지며 건축물의 고유한 캐릭터를 구현하는 패턴으로 완성된다. 여기 캠퍼스 네츠워크 오피스의 모놀리틱한 백색 파사드에 디자인된 펀칭 패턴은 인근에 위치한 나무들의 그림자를 형상화 한 것으로 주변환경과의 적극적인 호흡으로 이루어 진다. 재미있는 점은 펀칭된 홀의 사이즈 및 밀도에 따라 내부로 유입되는 자연채광 및 시야가 조정되는데, 그림자의 중심부 즉, 가장 어두운 지역으로 갈수록 홀의 사이즈는 커지며, 반대로 그림자의 가장자리로 갈수록 홀의 사이즈와 밀도는 작아진다. 이를 통해 외부 파사드에는 독특한 패턴 문양을, 내부에는 균질한 조도환경을 완성하게 된다. 디자인 방법은 먼저 컴퓨터를 이용한 모델링 시뮬레이션 작업과 이를 완성하는 패브릭케이션 작업으로 구분 진행되며, 디자인 툴로 사용된 파라메트릭 디자인을 레이저 커팅으로 가공함으로써 완성된다. 질감이 느껴지는 패턴은 적극적인 관계를 적나라하게 보여준다.

reviewed by SJ,오사


Format Elf Architekten added a pattern of hexagonal holes to the long aluminium facade of this office building in Germany to control the amount of daylight entering the interior

German firm Format Elf Architekten developed a perforated pattern that relates to the amount of shade created by nearby trees, ensuring that minimum daylight requirements inside the offices are met.




The building is located within an interdisciplinary creative campus called Campus Netzwerk in the town of Töging am Inn, which was once the site of a major aluminium production plant.

The facility accommodates office spaces and meeting rooms for creative agencies within a single-storey pavilion partially clad in aluminium to reference the area's history.

Parametric computer software was used to produce the honeycomb-like pattern that is laser cut into the metal surface. The largest holes are focused in areas that already receive enough shade from the surrounding trees.

The pattern wraps around the edges of the pavilion and gradually dissipates across the shorter aluminium end walls.

Glazing runs the full length of the other long facade, which is set back from the front of the building and framed by a band of aluminium.

A short set of concrete steps leads to the level of an entrance built into the glazed surface, which is sheltered by the projecting frame.

The 400-kilogram glass panels that make up the facade can be extended outwards to create a gap for natural ventilation while retaining the surface's flush appearance.

Inside the building, the architects employed a monochrome palette that complements the aesthetic of the exterior, combining white surfaces with black detailing.

Cubicles are arranged along the glazed edge of the building, while the opposite side of the interior is divided by glass partitions into offices, lounge areas and meeting rooms.

Black cubes divide the space in two along its central axis and contain bathrooms and several more private work spaces.

Format Elf Architekten also recently completed a collection of timber cottages that resemble archetypal pitched-roof barns for a resort in the Bavarian countryside.










from  dezeen


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY