*아치 콘크리트 롱 뮤지엄 [ Atelier Deshaus ] Long Museum West Bund

반응형

장소에 대한 기억을 고스란히 연결한다. 그리고 새롭게 재구성된 시간을 역사라는 이름으로 장소에 새겨 이곳을 기억하는 뮤지엄으로 완성시킨다. 중국 황푸강에 위치한 롱 뮤지엄은 석탄운반을 위해 존재한 부둣가와 110미터에 달하는 다리의 흔적을 건축물에 투영, 현대공간 속에 적절한 아이콘으로 삽입시킨다. 그리고 독특한 구조형식; '박공지붕'으로 명명한 자립식 캔틸레버 구조물을 기존 콘크리트 프레임의 규칙으로 정렬시킴으로써 자연스러운 내부공간 확보와 유연한 평면을 가능하도록 도와준다. 이를 통해 벽은 휘어지고 공간과 공간을 구분하며 관람자들의 원활한 소통을 유도하는 매개체가 되며 1950년대 지어진 다리의 흔적과 함께 박물관의 위대한 건축요소로 자리매김 한다. 시공간을 그렇게 연결한다.

reviewed by SJ,오사

 

Long Museum West Bund is located at the bank of Huangpu River, Xuhui District, Shanghai Municipality, the site of which was used as the wharf for coal transportation. Before the commencement of the design, a Coal-Hopper-Unloading-Bridge of about 110m in length, 10m in width and 8m in height, which was constructed in the 1950s, is remained with a two-storey underground parking completed as early as two years ago.

반응형

 

 

Architects: Atelier Deshaus
Location: Longteng Avenue, Xuhui, Shanghai, , 200231
Architect In Charge: Liu Yichun, Chen Yifeng
Design Team: Liu Yichun, Chen Yifeng, Wang Longhai, Wang Weishi, Wu Zhenghui, Wang Xuepei, Chen Kun
Area: 33007.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Su Shengliang, Xia Zhi

Structure, Electrical & Mechanical Engineer: Tongji Architectural Design (Group) Co, Ltd.
Structure, Electrical & Mechanical Design Team: Chao Si, Zhang Zhun, Shao Xiaojian, Shao Zhe, Zhang Ying, Shi You, Li Weijiang, Kuang Xingyu, Zhou Zhili
Lighting Design: Shanghai Guangyu Lighting Design Co., Ltd.
Client: Shanghai Xuhui Waterfront Development, Investment & Construction Co., Ltd.
Site Area: 19337sqm

The new design adopts the cantilever structure featuring “vault-umbrella” with independent walls while the shear walls with free layout are embedded into the original basement so as to be concreted with the original framework structure. With the shear walls, the first underground floor of the original parking has been transformed to an exhibition space with the overground space highlighting multiple orientations because of the relative connection of the “vault-umbrella” at different directions; besides, the electrical & mechanical system has been integrated in the “vault-umbrella” structure. As to the overground space covered by the “vault-umbrella”, the walls and the ceiling feature as-cast-finish concrete surface so that their geometrical dividing line seems faint.

Such structure cannot only shield the human body in conformation, moreover, the building’s internal space can also represent a kind of primordial and tameless charm while the spatial dimension, large or small, and the as-cast-finish concrete surface with the seam among moulding boards and the bolt holes bring a sense of reality as well. The directness and simplicity resulting from this “literal” structure, material and space plus the sense of force or lightness because of large-scale overhanging style enables the overall building’s continuation of the industrial property of the original site, not only in time but in space.

The flowing exhibition space under the overground as-cast-finish concrete “vault-umbrella” and the “white box” exhibition space on the first underground floor are connected with spiral ladders downward. The parallel tensility highlighting the space,primordial but realistic, and the art exhibition from the ancient, modern and contemporary periods, has displayed an exhibition space featuring the temporality.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

from  archdaily

 

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY