*살라 야유티야 호텔 [ Onion ] Sala Ayutthaya Hotel

반응형

로컬 건축과 현대적인 건축공간(부띠크 호텔)과의 만남. 지역적 특성을 반영한

차오프라야강을 따라 위치한 태국의 역사적인 수도, 야유티야의 그림 같은 풍경은 이곳 살라 야유타야 호텔의 가장 큰 디자인 요소로 적용된다. 26객실의 부띠크호텔, 살라 야유타야 호텔의 특유한 건축환경을 구현하는 브릭 파사드와 심플한 화이트 월은 외부와 이곳을 구분짓는 휀스인 동시에 극적인 시퀀스를 창출하는 디자인 요소로 적용된다. 이 브릭 파사드는 외부로 부터 호텔 내부 허락하지 않는다. 이는 내부에서 차오프라야강과 Putthai Sawan신전의 파노라마 뷰를 볼 수 없음을 의미 하지만, 이마저도 (리버 프론트로 향한)레스토랑의 열린 뷰를 통한 드라마틱한 시퀀스로 연출된다. -다분히 의도된 건축환경이다.- 이러한 건축환경은 파사드가 위치한 곳에서 동일하게 적용된다. 박공 지붕으로 이루어진 각 객실도 마찬가지로 워터프론트 테라스를 통해서만 외부를 볼 수 있도록 파사드 월이 배치된다. 사실은 이곳에서 매년 발생하는 홍수에 대한 대비책(지역적 기후 및 특성을 반영한 건축)으로 호텔 내부를 보호하는 건축적 장치;지역건축(벽돌 조적술)이 적용된 것이다.

reviewed by SJ,오사



Juxtaposing the local craftsmanship of brickworks, with the simplicity and neatness of the white walls and architectural elements of traditional architecture, Onion completed a twenty-six-room boutique hotel in Ayutthaya, the old capital of Thailand.

Sala Ayutthaya is an hotel located right across a most picturesque site of the old capital of Thailand along the Chao Phraya River.

A single iron door on a long brick facade leads to the low wooden ceiling reception and the double volume art gallery.



Sala Ayutthaya Hotel, Ayutthaya, Thailand
Program: hotel
Architects: Onion (Siriyot Chaiamnuay & Arisara Chaktranon)
Area: 3,500 sqm
Completion: 2014

The panoramic view of Chao Phraya River and Putthai Sawan Temple cannot be seen from the brick walls courtyard. It can only be experienced passing through Sala Restaurant towards the riverfront deck. At this location, you can see another facade of Sala, white walls of gable houses, the arrangement of step decks and terraces along the waterfront.

Sala layout is a compound of twelve private residences, proportionately packed within the limited area of L-shape land, leaving the focal points of the project to be the outdoor spaces.

They exhibit the local craftsmanship of brickworks, juxtaposed with the simplicity and neatness of the white walls and a solution to the problem of annual flooding, inspired by Chand Baori Step Well in Rajasthan, India.

The pattern of steps, designed to be flooded, can be explained as an architectural element of Ayutthaya architecture. The architects have borrowed a reduced size of a corner of the Phutthai Sawan Stupa, scaled and redesigned it to frame various objects at Sala. This includes the interior and the exterior walls, the vertical and the horizontal planes, the furniture and the pillow cases.

The bell-shape granite lamps are the main features at Sala Restaurant. They are custom-made by a local factory. The structural pattern of the hangers is based on the grid system, but the design looks dynamic because of the precise positions of the weights that change the pattern of electric cables, from a straight to a zig-zag pattern. The image of a tiger leaping forwards, meaning strength in Thai’s belief, is engraved upon the head of the wooden bed. The section of a Thai ornament called luk-mahuad is redesigned as parts of bathroom counters and beds.



















from  domusweb


그리드형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 태국
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY