*차암 호텔, 리조트 야외수영장 [ Shma ] Baan San Ngam

반응형


바닷가에 위치한 차암 호텔, 리조트의 야외수영장, 랜드스케이프는 최대한 자연을 모방, 인공성과 자연에 대한 경계를 모호하게 만든다. 그리고 이 모호함을 리조트 투숙객들을 위한 편안한 휴식처, 레져공간으로 할애한다. 총 6개의 구역으로 구분된 수영장 및 랜드스케이프 구역은 자연스런 물길의 흐름과 이에 따라 침식, 퇴적된 대지의 형상을 그대로 표현한다. 그리고 이 흐름을 따라 지역 자생식물을 식재한다. 곡선의 흐름에 따라 공간은 감추어 지거나 나타나며, 풍부한 공간의 경험과 실질적인 레져를 제공하게 된다.

reviewed by SJ,오사

Shma Company Limited: “Baan San Ngam”, a low rise beach front condominium is situated in the Prachuabkirikhan province of Thailand. Located away from the typical tourist area, the site is surrounded by mangroves and grove wood forest with the backdrop of mountainous terrain in the distant. The varying ecological elements within the area from the sea, dunes, swamp, swale, mound and forest scape provides the site with an interesting topography and ground texture for the designer to experiment with. The concept of “Nature vs. Art” is explored in studying the translation of different shapes, colour and textures when different ecological elements merge into each other such as how water reacts when it flows and penetrate through sand.

The main concept plays on the transition between these 6 ecological elements by creating a natural form of the swimming pool covering most area of the site to mimic the flowing of the sea. Furthermore, a series of small grass dunes are created and placed throughout the landscape area in order to create a balance with the flat surface of ground cover and to also encourage various activities by the residents. Along the edges of the pool, a slanted run-off edge was designed playing with different heights and level resembling a stepped terrain to slow the runoff water from the pool and also to reflect the natural formation of soil erosion. Pockets of sunken seating space is placed inside the swimming pool according to the client’s brief of creating an enclosed area resembling a bird’s nest giving the sense of a warm and secure territory.




Landscape Architect: Shma Company Limited
Facebook: https://www.facebook.com/Shmadesigns
Project Team:
Design Director – Yossapon Boonsom
Landscape Architect – Yossit Poonprasit
Horticulturist – Wimonporn Chaiyathet
Client & Developer: Sansiri PCL.
Architect: Somdoon Architects
M&E: V6 Group
C&S Engineering: ACTEC Construction
Project Type: Low Rise Condominium
Site Area: 20,573 sq.m.
Completion Year: 2014
Location: Hua Hin, Thailand
Photograph Credit: Pirak Anurakyawachon
Landscape Budget: 23 Million Baht
Lighting Budget: 2 Million Bath

The connection between the landscape and the architectural design is to design the swimming pool to be accessible by all rooms on the ground floor. For those rooms on the upper level, the amount of green area is maximized by planting tall plants. The idea behind the selection of types of plants to relate to each of the 6 ecological elements mentioned is to enhance the atmospheric quality to resemble the natural environment as much as possible.

Starting with the Dune area where the selection of plants are durable to wind and sea breeze. They will have the characteristic of thick and large leaves. Luscious, green plants are selected for the Swamp area while colourful flowers, trees and ground cover plants are chosen for the Swale area. In the Mound area, ground cover plants with small and delicate leaves are chosen. Lastly, the Forest area along the edges of the project site contains big and tall trees to act as both a barrier to the outside and also emphasize the atmospheric quality to the ‘forest’.
All in all, “Baan San Ngam” condominium project truly pays attention to the surrounding environment within and around the site and incorporate it into the landscape design which not only practical to the function of the architectural design but also respect and acknowledge the idea of “The precious nature”.



















from  landezine

728x90
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 태국
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET