*베트남 하우스 리노베이션 [ atelier.tho.A ] FA house

반응형

그녀는 소원합니다. 자신의 고향, 집에 대한 추억이 자신의 나머지 시간과 함께 하기를, 그리고 현재 생활에 바탕이 되는 좋은 공간이 되기를. 하우스가 갖고 있는 장소성의 연장은 기존 공간; 오래된 집의 공존으로 부터 시작됩니다. 여기에 새로운 막; 반투명 스킨이 전체 건물을 감싸며 오래된 것과 새로운 것의 (불분명한) 합성공간을 생성합니다. 디자인 구현은 오로지 사용자가 소원하는 오래된 공간; 집에 대한 기억만은 아닙니다. 외부 기후로 부터 내부를 보호하는 (새롭게 추가하는 공간과 기존 공간에 대한) 필터링 역활을 위해 적용됩니다. -거주자를 위한 원예활동과 확장된 주방, 식당 그리고 주차장을 위한 막으로 적용됩니다.- 거실과 침실 4개, 예배공간과 같은 기존 공간은 최소한의 변경으로 사용됩니다. 처음에 채색된 레드-오렌지 컬러의 외벽면 처럼 사용됩니다. 여기에 오래된 벽 또한 벽돌을 그대로 노출, 부가적인 건축행위 없이 거실을 완성합니다.

단순히 추억에 대한 연장은 아닙니다. 지속가능한 건축환경 구현은 물론 비용적 측면도 반영되어 현재와 같은 프로젝트가 완성되었을꺼라 예상됩니다. 또한 사계절을 고려해야 하는 우리와는 사뭇 다른 건축환경이 이렇게 소프트한 환경을 완성 합니다.

reviewed by SJ,오사


The house has been abandoned for over 20 year. One day, the owner wants to return to the old place, built by passed away father, back to the memories that become the most beautiful part of her, and away from crowded city. However, it would be a big concern to revivify the house which has been endured sun and rain for that amount of time.

To ensure the spirit of the house is retained, the designer decides to wrap the old structure by a new transparent skin, creating a blurry space in between the new and old. This not only gives the users memories of the old space in the inside activities as well as outside looks but also protects the house from direct impact of the weather.

Moreover, the new cover fits to the personal needs of the owner, especially in her habit of taking care of garden together with functions of new family, such as extended kitchen, dining room, and parking lots. The remaining features as living room, four bedrooms, and worship area… are placed in the old construction with little changes in term of space and form. As the improvement project, beside the initial main idea from the beginning , the disposal of detail is quite sudden inspiration, depending on what has been seen during dissection of the old construction and also from the story of the owner.

The walls are painted with red orange - the original color of the building in the first time . Bare brick walls as a solution to overcome the inclination of the wall old , and also create space for the living room – public area . During renovation , the old walls are perfectly shaved out the old mortar to replace the new cover . The designers decided to keep a corner in the state of unpainted plaster back to recall memories passed on house, the way of building green stone " Heirloom" is used to lniial small house of the couple, the more members continued to expand space with brick wall, a few old wooden paneling was overwhelmed by functional changes room...recounted touched on only a bare wall.




Firm: atelier.tho.A
Type: Residential › Private House
STATUS: Built
YEAR: 2014
Photos: QuangTran












from  architizer

그리드형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 베트남
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY