*높은 천장고를 활용한 중층 주거 [ Apollo Architects & Associates ] Nord house

반응형

아이들에게는 트리하우스를 연상시키는 아지트를, 거주자(부모)에게는 건축적 은율이 느껴지는 나무 서까래로 디자인된 박공형태 천장과 드라마틱한 공간감을 제공합니다. 한적한 주거단지, 길쭉한 대지에 맞춘 리니어 하우스, '노드 하우스'는 두가지 요소로 채워집니다. 일본 전통의 정적인 풍경(명상을 이끄는 정적공간)과 나무로 채워진 따뜻한 감성공간으로 채워집니다. 여기에 내부로 유입된 박공지붕은 건축은율을 통해 풍부한 공간감을 생성합니다. 굳이 높은 천장고 덕분에 생성된 로프트라고 말하지는 않겠지만, 두딸을 위한 놀이공간; 로프트는 주 생활공간과는 분리된 아늑함으로 천장과 마주합니다. 이게 다 삼나무, 소나무 그리고 전나무 덕분입니다.

reviewed by SJ,오사


A spacious loft room bordered by slender balustrades is located beneath the steeply sloping wooden rafters of this Tokyo house by Apollo Architects & Associates.
Featuring an asymmetric pitched roof, the three-storey building provides a home for a family of four on a narrow site in Mitaka – a newly established city on the outskirts of the Japanese capital.
Apollo Architects & Associates – which also recently completed a raw concrete house for a pair of art collectors – was asked to base the design on the work of Finnish architect Alvar Aalto and the small churches of northern Europe, which one of the clients had visited.
Recent examples of this typology include a copper-clad chapel in Finland with a boat-inspired interior and a contemporary reinterpretation of a traditional Norwegian stave church.
This led to an interior dominated by wooden surfaces, particularly the loft that takes up the entire upper storey. It also prompted the house's name, Nord.
Photography is by Masao Nishikawa




Architect: Apollo Architects & Associates
Structure engineers: Masaki Structures, Kenta Masaki
Facility engineers: Naoki Matsumoto
Construction: Yamazen Kensetsu

"The living spaces are filled with the warmth of wood, which is somehow similar to idyllic scenery in Japan," said architect and studio founder Satoshi Kurosaki.
Conceived as a large playroom for the clients' two daughters, the loft is set back from the walls to create views down to the open-plan living and dining room below.
The centre of the room almost lines up with the peak of the asymmetric roof, ensuring enough head height for occupants.

The exposed wooden rafters are made from SPF – a kiln-dried lumber consisting of spruce, pine and fir. They also support slender metal balustrades, which extend from the staircase.
"The small loft space unfolds as a compact but comfortable kids' room that resembles a tree house," explained Kurosaki. "At night, cove lighting illuminates the rafters and creates a dramatic expression unlike that of daytime."
"The loft is intentionally designed without walls," he added. "Instead, handrails hang from the ceiling in order to create a space with a unique floating feeling."
Windows puncturing the flat walls and a long skylight stretching across the roof ensure plenty of natural light reaches this room as well as the living and dining spaces below. The staircase also allows light to filter between floors and through the gaps in its cantilevered wooden treads.
A large bedroom is located on the ground floor, alongside a family bathroom and a walk-in closet.
Apollo Architects & Associates now has offices in Japan, China and South Korea. Other projects by the firm include a narrow house on a Tokyo high street and a combined house and hair salon.







from  dezeen

그리드형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 일본
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY