*오랫 헛간을 개조한 주택-[ Lucija Penko + Medprostor d.o.o. ] Kambra

이슬로베니아의 카르스트 (Karst) 지역에 위치한 이번 프로젝트는 버려진 오래된 헛간을 개조하는 것이었다. 집안의 개조 공사는 가능한 한 원래의 요소를 최대한 유지하려고 노력했다.
프로젝트 전반에 걸쳐 사용 된 주요 재료는 원소적이고 지속적인 것으로, 콘크리트 바닥은 블랙 아이언 디테일로 프레임되고 보완되었고, 천연 오크를 통해 부드러운 분위기를 보완하였다.

 

The project is located in the Karst region of Slovenia, where the climate is Mediterranean and the landscape rocky and dry, covered only by endless stretches of vine and pine tree forests.


The old abandoned barn stands in the centre of a small village, its walls curving along the narrow road between the cluster of houses. It appears to have grown out of a rock, facing South-West onto an enclosed garden and over the hills above the city of Trieste.


Architects: Lucija PenkoMedprostor d.o.o.

Location: Slovenia

Lead Architects: Lucija Penko MArch ARB, Rok Žnidaršič u.d.i.a. from Medprostor d.o.o.

Project Year: 2018

Photographs: Janez Marolt

Manufacturers: Vibia InternationalFlosJansen, bora

The refurbishment of the house was approached with thoughtfulness and care, trying to keep as many of the original elements as possible; the stone window and door frames, the oak roof structure, the washed-out facade render and all the ironmongery additions revealing that it was once a home to a cow called Sivka (Lavender). We gave the place a name as well; Kambra, which is the local vernacular word for a multi/purpose room in the ground floor of the traditional Karst house.


In the garden a new-built single storey building is placed to support Kambra’s contemporary function of a cosy holiday retreat. Facing the house it defines the boundaries of a protected courtyard, a re-interpretation of a local typology; the heart of every homestead.


The main materials used throughout the project are elemental and enduring; the concrete base, framed and complemented by black iron detailing is softened by natural oak surfaces wherever tactility is of main importance.


The solidity of the new materials and the treatment of junctions between the old and the new alludes to the passing of time that the house has withstood, celebrating its marks and scars. The concrete used on the inside of the old house strengthens the stone. Outside, the new built structure, cast in exposed concrete, resembles it.


from archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY