*건물외벽 녹화 베트남 리니어 하우스 [ Vo Trong Nghia Architects ] Plant curtain drapes over Breathing House

베트남 호치민시에 위치한 주택은 폭은 좁고 깊이가 긴 리니어한 평면구조를 갖고 있다.

1층 주차, 총 5층규모로 구성된 내부 주거는 각 독립적인 거주를 제공하도록 설계 되었다. 특히 인상적인 설계는 이웃한 건물과 마주한 장축의 벽면을 제외하고 지붕과 전면부에 식물을 이용한 외부녹화를 적용하였다.

Vo Trong Nghia Architects has covered the roof and facade of Breathing House in Ho Chi Minh City with a canopy of climbing plants to create private outdoor spaces.

Breathing House occupies a narrow and deep lot within a densely populated neighbourhood that is accessible only via a narrow alleyway.

Due to the restricted site, the only surfaces that could be opened up were the front, back and top of the building. Each of these surfaces then required what Vo Trong Nghia Architects described as "a green veil" consisting of creeper plants growing on a steel mesh to protect the interior.


The plant curtain ensures the external space and openings to the outdoors are private areas for the occupants to enjoy.

"This soft layer, as an environmental diffuser, filters direct sunlight and prevents the interior space from overexposure to the outside, without the feeling of isolation," Vo Trong Nghia Architects explained.

In addition to preventing overlooking, the curtain of plants provides a view of greenery that is visible from every part of the house.

Planters at the edge of each floor slab combine with galvanised-steel modules to create an outer facade beyond the sliding doors or windows lining the living spaces.

The building is entered through a garage and hall on the ground floor, which also accommodates a guest bedroom with a small courtyard to the rear.

Stairs ascend to a kitchen and dining area on the first floor, which flows seamlessly into the main lounge. The master bedroom is situated on the second floor, with the children's bedroom on the level above.

The fourth floor contains a hallways and altar, with access to a rounded terrace. This exterior space is overlooked by a larger roof terrace slotted in beneath the sloping canopy of greenery.

The Breathing House is the latest residential project designed by Nghia's studio to demonstrate how planting can be integrated into architecture to help mitigate the negative effects of urbanisation.

Previous examples have included a property featuring stacked concrete slabspunctured by voids with trees growing through them, and a home with bamboo-filled concrete planters covering its facade.

Photography is by Hiroyuki Oki.


from dezeen

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY