*스페인 청소년 센터[ B720 Fermín Vázquez Arquitectos ] Wood and bright colours define Spanish youth centre

스페인 건축 스튜디오, B720의 새로운 청소년센터가 스페인 마드리드에 세워집니다. 따뜻한 컬러와 목재를 이용, 청소년들이게 안락한 분위기와 공간 제공을 목표로 디자인 되었습니다.

기존에 있는 2개의 건물 위에 새로운 6층 건물은 3개의 빌딩 및 프로그램을 연결하는 1층과 청소년들의 다양한 활동을 보장하는 상부층, 그리고 최상층에 위치한 옥상정원으로 구성됩니다.

마치 3개의 박스가 적층된 듯한 프로그램과 디자인 어휘는 노출콘크리트를 바탕으로 목재가 어울어져 포근한 공간감을 형성합니다.


A youth centre in Spain designed by Barcelona and Madrid studio B720 Fermín Vázquez Arquitectos uses warm colours and wooden elements to create a "comforting" place.


B720 Fermín Vázquez Arquitectos designed the centre in the Catalonian municipality of Badalona for the Germina Foundation, an organisation that works with children and young people at risk of social exclusion.

The centre occupies the ground floor of two existing buildings, as well as a six-storey new-build on the previously empty site between them.

The new buildings houses spaces for the foundation's administrative staff alongside a kitchen, play area and a series of workshop areas.

A wooden interior was chosen to contrast with the "more austere" concrete exterior that blends in with its urban location

"The duality between a comforting interior space [is] intended to provide a second home in which children will feel well cared for," said the studio.

"Despite the fragmented plan, it seemed appropriate to create a sense of unity throughout the interiors, not only in physical but also visual terms," continued the studio.

"Against the dividing walls with no natural light, a large articulating furniture element spans all three programs, creating a solution for the myriad needs of each space in one single gesture."



At ground level, a shared space in the new block links the three buildings. Above this on the middle levels there is a youth activities centre, with office space on the upper levels and a roof garden on top.


These three programmatic elements, which B720 Fermín Vázquez Arquitectos describe as being stacked "like three large boxes", are united by a continuous piece of wooden super-furniture. This wooden structure divides up spaces but also provides storage, counters and visual connections between spaces.


The wooden element appears and disappears throughout the building, becoming the glazed window into a meeting room, a translucent plastic screen between places or  a magnetic whiteboard unit in the workshop spaces.

Openings have been oriented to keep spaces as bright as possible despite the tight urban plot, as well as to give views out to the surrounding neighbourhood and onto two landscaped outdoor spaces.



from dezeen

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY