*자연친화적인 유치원 KEI SASAKI steps the atago nursery to the sloped terrain of nagasaki

일본 나가사키시에 위치한 유치원의 가장 큰 특징은 기존자연환경과 아이들을 위한 공간을 최대한 가깝게 밀착시킨 건축 디자인에서 찾아 볼 수 있다. 경사지를 이용한 건축공간은 상하를 수직으로 연결하는 계단을 유기적인 형태로(지형을 따라) 디자인하며, 아이들의 창의력과 상상력을 자극시키는 공간감을 제공한다. 유기적인 자연과 인공적인 공간이 하나로 연결된다. 


situated within the japanese city of nagasaki, KEI SASAKI / INTERMEDIA has designed the ‘atago nursery‘. the project – conceived for approximately 140 kids between the ages of 0 and 6 – is based on the client’s request of creating organically-shaped spaces, better suiting children’s imagination and allowing them to play freely. in keeping with this concept, the architect decided to form a building which embraces the natural slope of the site, rather than employing costly and intrusive excavations to create a flat level.


upon entering the nursery at the street level entrance, kids are greeted by a large staircase to ascend to the various levels. this space, which is filled with natural light and supported by slim columns, appears to resemble the forest which can be seen behind. the plan by KEI SASAKI / INTERMEDIA forms a sort of curved spine, with the seven children’s rooms on the upper floor tracing the shape of the site and resulting in naturally-shaped spaces to match the terrain. within these areas, the rib-structure, which functions as both columns and beams, is expressed as curved arches, further adding to the idea of an organic architecture.


with the stepped architecture that has been generated, impressive views are gained out over the cityscape of nagasaki. from the children’s rooms, access can be made directly to a large playground area, forming a dialogue between the indoors and outdoors and stimulating a connection to nature. to achieve the structural stability that is required with a sloping site, the rear elevation on the ground level of the building is formed as a retaining wall. rather than imposing a rectilinear box, KEI SASAKI INTERMEDIA instead decided to harness the natural topography of the location, resulting in a nursery that aims to provide the optimum space for a child’s development and enjoyment.

project name: ‘atago nursery’

project type: nursery

location: nagasaki city, nagasaki, japan

architect: KEI SASAKI INTERMEDIA

structural design: mika araki / jun sato structural engineer co.ltd

equipment design: seed design engineer co.ltd

lighting plan: LIGHTPLAN

photography: kai nakamura

project year: 2016

from designboom

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY