*아카데미 하우스 [ Studio Paulien Bremmer + Hootsmans Architects ] Gerrit Rietveld Academy and Sandberg Institute

19년도 1월에 완공된 새로운 빌딩은 직사각형 평면으로 구성된 3개 레이어가 구성된다. 도로변에 마주한 2층 일부분은 캔틸레버 구조로 이루어져 있다. 도로에 면한 공간에 목공작업실과 도서관이 각각 배치되며, 1층이 학생들을 위한 공간으로 제공, 2층은 강당, 홀, 영화스튜디오로 구성되어 전체 캠퍼스 내에 공유공간으로 활용된다.


‘Driven by lack of space, the Gerrit Rietveld Academie and Sandberg Instituut ordered the construction of a complementary third building on its grounds, opposite the building designed by Gerrit Rietveld and next to the expansion by Benthem & Crouwel. The resulting campus provides this leading art school with a new setting.


User Expertise and Experiment. With regard to the selection of the architects, the art academy decided to stay close to the character of the community and launch an in-house competition. Fedlev won. This cooperative of designers has turned its user expertise into a concept. ‘Experimentation is key at the academy. This essentially means looking across borders and disciplines.


The autonomous departmental culture of the academy didn’t contribute enough to an interdisciplinary way of working,’ says architect and Fedlev initiator Paulien Bremmer. The starting point for the expansion was a scenario for the creation of a collective, interdisciplinary educational environment. The result is a landscaped building: a backdrop to making, meeting and exchange.  Interaction as a Starting Point.


Architects: Hootsmans ArchitectsStudio Paulien Bremmer

Location: Fred. Roeskestraat 96, 1076 ED Amsterdam, The Netherlands

Category: Institute

Area: 6850.0 m2

Project Year: 2019

Photographs: Johannes SchwartzJeroen Verrecht

In the preliminary design stage, Fedlev entered into a partnership with Hootsmans architects. The new building, completed in January 2019, has a rectangular floor plan and consists of three layers, one below ground level and the top one cantilevered. Next to each other on the street side are the wood workshop and the library. The spaces on the first floor are earmarked for students of the Sandberg Instituut. Other spaces in the building are shared, including facilities such as the assembly hall, the auditorium and the film studio.


At the ground level, a modest reshuffle of the existing buildings’ programmes made room for a shared space around the base of the building. The extension’s glass façade can be opened in many places, facilitating interaction in the space between the buildings. A communal roof area that is suitable for exhibitions, performances and the making of temporary constructions gives the new building back the space the extension occupies on the ground. To stimulate interdisciplinary activity, the architects created project spaces on different floors throughout the buildings.


The spaces offer students the opportunity to work and experiment freely, separate from the departmental structure. Architectural Finishing. Part of a landscaped spatiality, the building’s floors and functions are connected in various ways. Transparency and visual links characterize the interior. There are no stairwells or corridors, which means the making process is always visible and interdisciplinary exchange is always possible.


from archdaily


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY