*경사지붕 하우스 [ Spacecraft Architects ] Wedgie_A Sculpture in the Landscape

자연의 일부분으로 건축을 제안합니다. 멀리서 바라보는 자연이 아닌 자연속에서 하나되는 공간을 지향합니다. 친자연적인 소재; 목재는 이러한 공간을 구축하는 주요한 요소로 적용됩니다. 

2층규모, 경사지붕으로 이루어진 형상은 커다른 조형물로 외부환경과 교감합니다.

Embracing and nestled into the adjacent bush in Tutakaka, Wedgie takes its name from its generous mono-pitch roof that shelters the two-storey home below. Spacecraft Architects’ gesture is a sculpture in the landscape.


Designed for a couple who spend the majority of their time overseas, the arrangement of elements on site was intended first and foremost to embrace the home’s location amongst the lush New Zealand bush. With clients whose occupations see them working on boats, the focus was for Wedgie to create a sense of disconnection from the world, embracing its remote and quiet location as respite. The home is located in a closed valley of regenerating native bush, and is located in close proximity to the water with a harbour to the southern open end of the valley.

Much as the home is a play on retreat and recluse, the manner in which it opens itself up to its environment mirrors the emerging form of the gestural roofline. Rising from the rear carport and integrated workshop on ground level, the singular pitched roof rises up, creating and conjuring a sense of drama. The overall form of the structure, and the resulting shelter, is a nod to the simple forms of a familiar vernacular, that of sheds and agricultural buildings. The expansive overhang also allows for primary shelter from the northland rain, further enabling the home to remain open during summer rainstorms.


The resulting materiality also captures the origins of its referencing form. Clad in a combination of untreated timber, glass and corrugated iron sheeting, there is an intentional rawness to all of the comprising elements of Wedgie. The external approach is one that encourages a weathering and ageing process, one where patina and a rough natural adaptiveness will develop overtime. Internally the approach is smoother, creating a sense of balance between the in and outdoor spaces.


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY