*콘크리트 블럭 하우스 [ marcos franchini and nattalia bom conselho ] casa comiteco

경사지에 위치한 회색건물의 인상적인 장면은 평범한 콘크리트 블럭이 전달하는 담담함과 정갈함에 있다. 브라질 코미테코에 위치한 건물은 젊은 부부의 거주공간과 그들의 비즈니스 공간; 와인시음을 위한 클래스를 목적으로 설계되었다. 두개의 프로그램이 하나의 공간 속에 조화로울 수 있도록, 시간과 목적에 따라 사용 가능한 유연한 공간 설계가 특징이다. 건물 전체 구조를 마감하는 콘크리트 블럭의 모놀리틱한 디자인은 고유한 캐릭터를 생성한다.


stepped concrete volumes form the casa comiteco residence and wine tasting space in brazil

located on a corner site of comiteco, brazilmarcos franchini arquiteto and nattalia bom conselho have created a residence for a young couple and a commercial room for classes and wine tasting. with both functions combined into one single intervention, casa comiteco has been designed to incorporate flexible spaces to allow the building to be transformed over time and according to the needs of the owners.

project name: casa comiteco

location: 479, expedicionário alício street, comiteco / belo horizonte, minas gerais, brazil

architects: marcos franchini and nattalia bom conselho

in collaboration with: amanda castilho, gabriel nardelli and joão pedro facury

built area: 2195.84 ft2 (204 m2)

year of completion: august 2018

building performance consulting: vert

landscape design: felipe fontes

light design: zenaide aparecida (technical team from othon de carvalho)

structural design: n engenharia

electric/hydraulic project: guepardo ltda.

contractor: mg construções

woodwork: edmóveis, fábrica jangada

due to the sloping site, the architects have designed the building to step into the contours of the land. on the lower floor, the commercial wine tasting room can be found, while the couple’s house is located on the upper level, affording them greater privacy. the plan has also been envisioned to allow for integration of the spaces and the extension of the residence to a third floor, giving the project an element of adaptability.


the new intervention is characterized by the concrete blocks that make up the primary structure of the building.large, deep-set windows puncture the volumes to bring in natural light and ventilation and offer views over the urban landscape. the north-western façade is also noted by the use of pergolas and brises-soleil, which work to protect the interior from the hot sun while also breaking up the dense grey concrete exterior.


inside, the concrete structure is exposed throughout the spaces, creating an honest architectural expression.elements of wooden furniture contrast against the grey palette and bring an element of warmth to the spaces. the main living area of the house also opens out to a large terrace, giving the residents a tremendous view and blurring the boundary between indoor and outdoor space.


from designboom


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY