*전망 좋은 집 [ David Macias ] La Laguna House

지형에 순응하고 최대한 외부 자연환경을 내부로 끌어 들이는 장치를 위해, 단층으로 이루어진 건물은 대지의 레벨을 따라 L자 형태로 배치된다. 거대한 풀장을 감싸 앉은 공용공간이 데크로 연결, 저층 레벨에 위치하고, 그 뒤로 개인침실과 사적공간이 배치된다. 외부 자연환경을 내부로 유입시킨 작은 정원이 내부 공간 속에 곳곳이 자리한다.

 In this challenge, the house is located on a steeply sloping terrain in a warm climate. The topographic staging is sought to take full advantage of, in order to generate a strategy regarding ecological factors and bioclimatic use. This is done by generating a water reservoir that functions as a bio-wildlife passage, which landscape-wise is the centre from which the design is generated. The placement of this lagoon is projected on the flattest part of the lot, taking advantage of its minimal depth and the natural shape of the land as a topographic collector and steerer of rainwater. The morphology of the lot allowed us to generate a proposal around a reservoir to create a microclimate and an appropriate cohesion between the constructed and the natural, reducing the footprint of exertion and construction on the site.


Architects:David Macias

Location:Villeta, Colombia

Category:Houses

Lead Architect:David Macias

Area:650.0 m2

Project Year:2019

Photographs:Daniel Segura

Manufacturers:EternitSaint Gobain, Pintuco, Trimble Navigation, Bioteckta, Corona

After defining the depth and morphology of the reservoir derived from the most appropriate topographic elevation in terms of the proximity to the construction, the house was located above the water level, thus allowing the natural runoff of the water on the site. This conduction and the free circulation of water occur through a couple of waterfalls that help the oxygenation of the reservoir, thus maintaining its apt level and circulation. Due to the steep slope, these channels in constructive terms help to drive the water away from the house and function as an architectural landscape solution using a lagoon as the central body. When implanting the house, we sought to avoid excavations as much as possible, adapting to the different levels of the land without having the need to generate two floors, an implementation strategy that does not visually generate a building of two or more floors over a natural environment.


The L-shaped house generates a geometric framing around the reservoir, where the terracing of three different levels is connected with the morphology of the land through the horizontal planes in its subfloor and deck plates.

The entire social area is found on the first floor, opening to the landscape and complemented by an infinity pool of the same size as the reservoir. The horizontality of the pool and correct orientation reflects the valley of the mountain range, maximizing the perception of the landscape.


from archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY