*코펜하겐 박공지붕 아파트 리모델링 [ David Thulstrup ] Vester Voldage

반응형

시간의 차이가 있는 두개의 공간을 하나의 장소에 합친다. 리모델링 작업은 기존 것, 현황을 인정하고 현재에 유효한 형태와 기능으로 연결시키는 작업이 필요합니다. 1890년대 지어진 코펜하겐 아파트의 리모델링 작업은 박공지붕 아래, 다락공간을 현재에도 유효한 미니멀 거주공간으로 탈바꿈한 작업입니다. 심플한, 매우 단순화한 백색공간을 바탕으로 기존 목구조는 멋스러운 오브제, 디자인 요소로 앙상블을 이룹니다. 관점에 따라 덧 붙여진 장식물 같이 보이지만, 기존 구조물을 존중하는 디자인 어휘로 바라본다면 시공간을 뛰어 넘는 작업으로 보입니다.

Vester Voldage is a minimal apartment located in Copenhagen, Denmark, designed by David Thulstrup. For Copenhageners, chasing light is part of their everyday, no matter the season. After all, light has a profound impact on how one feels in a place. For his latest residential project-a 150 square meter top floor apartment of an 1890s building in the centre of Copenhagen—David Thulstrup took point of departure in exactly that, and prioritized implementing a greater sense of space through a range of bold architectural interventions.

To accommodate the client’s wish for a bright and spacious home, Thulstrup focused on interventions that would support such transformation. “By opening up the volumes of the living spaces both vertically and horizontally and using quality materials, I re-introduced a feeling of calmness and balance into a space that was marked by low ceilings and limited natural light”, notes Thulstrup.

The owner’s acquisition of the attic space above their apartment welcomed a heroic double height living area with exposed rafters that form a sculptural connection between the two levels. “The key architectural intervention”, Thulstrup explains, was to “intercept the pitch roof structure, extend the kitchen space and add a roof terrace that is exposed to (sun) light from morning to evening. These newly established volumes allowed all interventions to celebrate existing features, and to simultaneously inject a sense of time.”

To enhance the new sense of height, the building’s original arched windows at the centre of the living space were elongated. For bigger impact and more room for natural light, walls were adapted to extend the living space in all directions without any dividers or doors. Additionally, large bi-folding glass doors open off the combined kitchen and dining space to a second terrace which feels like an extension of the room.

“It felt necessary to implement a neutral colour scheme to create volume and enhance all historic features such as the rough timber beams. This paired back approach was able to transform the space into a simple but elegant and warm home. My favourite feature to convey this sense of permanence and belonging is the dining nook with a built-in bench and upholstered cushions in creamy natural leather”, adds Thulstrup.

The open-plan kitchen, featuring Plate—Thulstrup’s latest design for Reform-compliments the dining nook although it might not seem like it at first glance. However, the simplicity of the space enhances the softer qualities of the crafted metal finish and invites the hand-brushed aluminium to work its full potential.

After experiencing Thulstrup’s interior concept for Noma, the client admired the application of natural local materials such as Dinesen Heart Oak planks and Bornholm granite. To honour the value of locality, similar materiality can be found throughout the apartment—not only for floors and walls but also for custom-made furniture that are implemented as architectural elements. The built-in sofa bench that runs the length of one wall, an in-built dining bench as well as the 200-kilogram glazed lava stone coffee table are only a few examples.

As an ode to his own design principles, Thulstrup added spiral staircase made from glass-blasted steel and a custom yellow-pated zinc finish mainly used for industrial purposes. “It’s a striking yet thoughtful sculptural gesture that ties together the two floors. The special finishing interacts with the abundance of light in a way that creates beautiful reflections with dashes of green, pink and blue.” The stairs lead to a reading nook and the new roof terrace with a spectacular view of the city.

Photography by Irina Boersma

from leibal

728x90
반응형

이 글을 공유하기

댓글(2)

Designed by CMSFactory.NET