*미니멀 하우스 [ Adam Kane Architects ] Barwon Heads House

반응형

단순하면서 명확한 공간의 경계가 들어난다. 의도한대로 공간과 공간은 선의 경계에서 분명한 매듭점을 짓는다. 이렇게 정리된 공간 속에 있으면 강박증처럼 정리해야 될 수도 있지만 건축을 하는 사람에게는 욕심이 나는 디테일 인 것은 분명하다.

Barwon Heads House is a minimal residence located in Barwon Heads, Australia, designed by Adam Kane Architects. Adam Kane Architects has given new life to a run-down weatherboard cottage in coastal Barwon Heads, Victoria, transforming it into a contemporary home through the careful use of textural tones and deep understanding of the sense of space. Breaking free from its local label as “the dump”, the black façade of the rejuvenated cottage subtly blends into its sleepy coastal street. The entire existing cottage façade and roof is painted deep black to achieve this effect, which delineates itself from the deliberately weathered, yet refined ‘barn style’ extension.

The striking black color stands out against the textured foliage of the surrounding landscape, enabling the heritage cottage to sit proudly centered in the front yard. Designed for a young couple, the brief was to create a home that embodied the relaxed, coastal lifestyle of Barwon Heads. The transformation needed to allow for entertaining and to maintain a strong connection between inside and outside, old and new. Upon entering the home, the light interior is immediately present and carefully contrasted by new charcoal floorboards. Heritage features are maintained through use of the original (and now restored) lining board ceilings, as well as period skirting and architraves, which fit perfectly with the renewed tones.

As you move through the existing home towards the extension via a glazed link, glimpses to the garden are revealed from either side, and a graceful connection between old and new is established. Access to the extension is via an enclosed corridor, lined with black mottled joinery panels on walls and ceilings, and is used to conceal doorways into the rumpus, laundry, and storage areas. The ‘journey’ through this dark corridor with a lower 2.4mH ceiling (to facilitate the master bedroom mezzanine above), creates a sense of compression for the user, before a sense of release when walking towards the living room where, the line of sight is funneled forward to where the gable opens up into the main space. It creates a wanting to find out what the house has become, to discover how old has transformed into the new.

A feeling of release is then experienced as you enter the main space, where a double-height 6.5mH American Oak lined raked ceiling completely opens the room. The changes in volume and height and appreciation for the abundance of space is strong. Adam Kane, director at Adam Kane Architects, says he “deliberately played on the sense of space using compression and release, to create a unique and unexpected experience as you move through the home.” The raked ceiling is lined in the same timber v-grooved lining as the rest of the home, which wraps from internal ceilings through to external cladding. “The timber lining/ cladding also helped us blur the threshold between inside and out, delineating zones, making spaces feel more generous, and contributing to the relaxed feel of the home.”

Complementing the desaturated timber ceilings and joinery, slabs of silver travertine and burnished concrete floors are supplemented with hand-scratched solid plaster walls, in a soft, warm ‘bone’ color. Linen sheer curtains softly balance the space, creating comfort and a sense of welcoming. “It was essential we incorporated the relaxed coastal lifestyle of Barwon Heads to this home, and we’ve done that through understanding the original space whilst giving it new life in the renovation.” In the main room, a large island bench takes centre stage and is lined in travertine. The island transforms seamlessly from kitchen bench into the dining table, through a discrete floor level change within the kitchen area. This creates an informal area to entertain and gather, and was believed a refined solution to ‘stepping’ the benchtop heights.

The back-bench joinery extends into the living area, connecting the two spaces together. The mezzanine bedroom overlooks the living space below, wrapped in the same black ventech cladding as the corridor beneath. Acting like a ‘block’ within the space. Natural light also floods the main space through 4.5mH large glass sliding doors, embracing outdoors and ultimately appreciating the outdoor beauty that coastal living has to offer. The Barwon Heads House, was an exercise in creating a family home which complimented the coastal environment, and existing weatherboard cottage. Textural, natural materials were critical to the home’s setting, as well as allowing a relaxed feeling of durability for the owners. The home’s play with light and dark, solid and void, and materiality, creates a unique experience for guests and occupants to enjoy for years to come.

Photography by Timothy Kaye

 

from leibal

728x90
반응형

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET