*계단과 베트남 하우스[ AD+studio ] Nhà TRIỀN DỐC

250x250
반응형

AD+studio-Nhà TRIỀN DỐC
에이디 스튜디오
The plot was located on a slanted road branching from a lower junction. It was surrounded by greenery and laid opposite a small park. The plot itself sloped gently at the back, which caused a level difference of about 1,5 meters. The building was designed for a 3-generation family of four (grandfather, parents and son) and was requested to have the master bedroom placed at its center, which therefore offered an overall view to the common space and the grandfather’s room on the ground floor.

반응형

슬로프는 이번 프로젝트의 컨셉 방향입니다.
계획의 시작은 건물을 두개의 서로 다른 계단으로 접근 할 수 있는 순환구조를 만드는 것에 시작합니다.
두개의 계단(동선)중 전면 차고로 부터 내부 거실까지 연결되는 계단은 주요공간을 연결합니다. 다른 하나는 건물의 후면부에 위치, 가족들만 사용하는 사적인 동선입니다.

더보기

‘Slope’ is the concept that we attempted to develop in this project. Our plan was to divide the building vertically into 2 parts which could be approached by 2 different stairways. The stairway in the front was used for social purposes leading from the garage to the living room, while the stairway at the back was used particularly by family members, which led up to many other spaces as the members had passed by the grandfather beforehand.

The first and last step of the upper pair of stair flights was designed to coincide with plans to save more space for the floor opening. As a result, the back stairway became a flexible structure highlighting the ‘sloppiness’ and acted as the main feature connecting the whole building.

As to utilize the level difference of the sloped terrain, floor slabs were put in a staggered arrangement, creating a semi-outdoor, high ceiling, and airy courtyard, which would serve as a playground or gathering space for occasional meetings. The diagonal was also used in the composition of volumes. Instead of stacking the boxes straight up, the upper volume was pushed back and simultaneously integrated with a terracotta roof. This method helped the building avoid having a heavy appearance, especially when viewing the front elevation. Once passing through the main gate, the upper volume would gradually disappear, and people will experience a floor-to-ceiling scale which creates a sense of familiarity.

01234567891011

 

from archdaily

 

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY