*양측회유성 스페이스, 아파트 리모델링 [ jun murata ] amphidromous rectangle


양측회유성 사각볼륨을 구상하다...

일본 야마카사키에 위치한 아파트 리노베이션의 특징은 주거와 오피스

상반된 프로그램이 한공간을 점유하는 동시에 플렉시블하게 변형되는

프로세스를 갖고 있습니다. 이러한 프로세스는 실제로 두가지의 공간을

동시간대에 존재하지 않고 거주자의 활용에 따라 연속적인 리니어한 공간이

점진적으로 변화 시킵니다. 그렇게 폭 5.4미터에 길이 10.5미터의 공간은

콘크리트 월에 설치된 연속적인 조명이 프로그램에 따라 변화 하듯이

내부 순환동선에 설치되어 있는 슬라이딩 도어로 구분되어 집니다.

여기에 추가적으로 설치된 인클로징 주방과 다다미방 그리고 게스트 룸은

순환동선에 연결되어 메인 생활공간과 연계됩니다.


건축가가 이야기하는 공간은 양측회유성 물고기를 많이 닮아 있습니다.

민물과 바다를 왕래하는 물고기처럼 서로 다른 공간속에서 거주자는

양측회유성 물고기가 됩니다. 그리고 언제 그랬냐는 듯이 오늘은 민물에서

내일은 바다속에서 생활합니다. 그렇습니다 빠르게 변화하는 생활패러다임은

이러한 가변적이며 모바일적인 공간을 요구하고 우리 또한 이렇게 바뀌어 갈 것 입니다.


reviewed by SJ



japanese architect jun murata has conceived 'amphidromous rectangle', an apartment renovation in amagasaki, hyogo, japan. a donut configuration within a rectangular footprint creates a free circulation between the flexible living and work areas of this dwelling, supporting the client'sdesire for a house with the ability to conduct business. an adaptable lighting system along the perimeter walls can adjust the atmosphere with the changing function of the main space. the northern wall is also surfaced to produce a blurred reflection, making the room feel larger.

the interior's 10.5 meter depth and 5.4 meter width is further subdivided with sliding doors, detailed to reveal a slit of light along its edges even in the closed position. additional program includes a partially enclosed kitchen, tatami room, guest space and walk-in closet which maintain continuity with adjacent rooms.




project: amphidromous rectangle / csm 402 - renovation
architect / designer: jun murata / jam
constructor: kataoka koumuten corporation
model: nini, shasha
photo: jun murata
location: amagasaki, hyogo, japan
completion: 2012
function: guest house, incubation office
total floor area: 51 sqm
design: mar.-apr., 2012
construction: may. - jun. 2012




from  designboom

댓글(0)

Designed by JB FACTORY