*스킵플로어로 리노베이션의 포커스를 맞추다 [ Smart Design Studio ] Tusculum Residence

반응형


디자인 스튜디오 '스마트 디자인 스튜디오'가 제안하는 리노베이션은

과거와 현재를 서로 병치하여 연결하는 방법을 선택하고 있습니다.

하지만 조금 다릅니다. 수평으로 연결된 20세기 테라스 하우스와

새롭게 구성되는 현대적인 공간의 레벨을 스킵으로 연결합니다.

그리고 이 상이한 공간 사이에 거대하며 우아한 돌음계단을 설치합니다.

이것은 공간의 시간차를 공간의 위계로 또다시 그 위계는 레벨로 구분짓습니다.

그렇게 거실공간과 개인적인 공간은 레벨로 구분되는 동시에 연결됩니다.

-이러한 레벨의 위상차로 분리된 거실, 주방, 식당 그리고 생활공간: 마스터룸, 게스트 룸...은

이렇게 분리되며 내부 돌음계단으로 쉽게 연결됩니다.-

아마 이렇게 스킵형식으로 디자인 한것은 층수제한이 있어서 그런 것 아닐까 라는 생각이

드네요. 지금처럼 스킵으로 설계를 하면 실 사용공간은 3층이지만 허가는 2층으로

날테니까요. 또 굳이 제한조건이 아니더라도 좁은 공간을 효율적으로 다양한 공간감

느끼면서 사용하기에 스킵은 훌륭한 선택입니다.수평적 확장에서 얻을 수 없는

공간의 깊이를 얻을 수 있으니까요.


reviewed by SJ



Smart Design Studio designed a contemporary renovation and extension for an early 20th-century terrace house in Sydney, Australia.

This exciting renovation and extension of a turn-of-the-century terrace house in Sydney’s Potts Point focuses on a grand and gracefully spiralling stair that forms the pivotal junction of the old and new parts of the house. The staircase, spanning the width of the building, features delicate fan-like steel treads cantilevered from the central steel post and winding their way past six split levels, offset between the old and new sides of the house. The stair was conceived as the element that grafts the contemporary and new minimal structure to the refined, trimmed and formal older portion of the dwelling.




Spacious living areas and private zones open out from each side of the stair with one area per level alternating between the old and new building. Formal living, dining, kitchen and informal living; master suite, guest suite, study and laundry: each zone maintains a natural sense of privacy from the other through the offset in level yet maintains a sense of interconnection in the openness and movement created by the stair.


Internally, finishes in the old portion of the house are contemporary and elegant in a stripped-classical style with deep flush skirting boards, mannered panelled doors and wide timber floorboards, all in gloss white paint and offset by richly coloured set plaster walls. In contrast, the mainly white extension with the same gloss white floorboards, features a black stained timber-boarded joinery element across three levels. Bronze window frames, ironmongery and trims unite both portions of the three-storey home.


Externally, the connection to the outdoors is accentuated through a 13 metre clear span wall of sliding doors that overlooks a pocket garden. An addition to this, the bi-folding doors are concealed by joinery to provide a seamless connection to the tiered rear garden with mature pepper tree. This house offers extraordinary spaces complemented by confident forms, understated design and exquisite detail.



from  contemporist

728x90

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET