*쌍파울로 세컨드 하우스 [ Studio Arthur Casas ] Four Houses in Baleia

반응형














쌍파울로 북측 해변가에 위치한 세컨드 하우스를 디자인하는 첫번째 원칙은 자연과의 적극적인 호흡, 밀착된 내외부의 관계설정에 있다. 그리고 두번째는 이렇게 완성된 주거환경을 같이 공유하는 소셜공간의 증대에서 찾아 볼 수 있다. 하우스의 이름처럼 총 4채의 개별적인 주거가 해변에 직교하며 지형에 따라 조금씩 밀려나가는 사선형태로 배치되어 있다. 이는 각 주거공간의 개별적인 공간을 확보하는 동시에 밀려진 각 주거의 차이로 채광과 시야확보를 생성하게 된다. 그리고 각 주거는 저층부를 통해 확장 연결되며 다음과 같은 개별공간 구성된다. 먼저 버티컬 가든으로 부터 시작된 각 테라스는 자쿠지를 포함하는 개인풀장과 내부 리빙스페이스가 연결되는 바베큐 스페이스가 배치된다. -풀장 지하에는 사우나가 위치- 3개층의 주거 내부에 빛의 샤워를 도와주는 계단실을 통해 올라간 2층은 브릿지와 그 후면부에 위치한 파티션을 통해 주인공간과 손님공간으로 구분된다. (바다의 광대한 전망이 보이는 마스터 룸을 포함) 3층은 홈시어터룸과 마스터룸 위에 위치한 선베스 테라스로 구성된다. 풍부한 자연과의 밀착된 주거환경을 통해 세컨드 하우스는 럭셔리 하우스 이상의 감동을 거주자에게 선사한다.

reviewed by SJ,오사


Four houses in front of Baleia Beach, on the northern coast of São Paulo. As a weekend house all the ground floor spaces are connected to promote social interaction, a patio increases the spatiality of the house, bringing diagonal views and light.




Architects: Studio Arthur Casas
Location: Baleia – Praia da Baleia, São Paulo,
Architect In Charge: Arthur Casas
Area: 2340.0 sqm
Year: 2012
Photographs: FG+SG – Fernando Guerra

Contractor: GD8 ENGENHARIA
Consultants: Gil Fialho (Landscape); Lab Luz (Lightning)
Suppliers: Nina Martinelli (Ceramics); Pantanal (Limestone and Marble); Parquet SP (Wood Floor and Deck); Portobello (Porcelain Tiles); Atlas (Glazed Ceramic Tiles); Pallimanan (Swimming Pool); Mcm Marcenaria (Sun Shades)

o assure privacy the houses are slightly unaligned.   Though the houses are very close to each other, vertical gardens are used on the blind walls of the neighbors, attenuating the effect of proximity. Large glass panels slide completely outside the house, erasing the boundaries between the interior and the landscape.

In front of each terrace there’s a swimming pool with a Jacuzzi, and a sauna on the basement. A barbecue space is in retreat of the terrace, contiguous to the living room.

The stairs are bathed in natural light in all the three floors, a glass wall used as partition. On the first floor hosts and guests are separated by a bridge next to the patio, the master bedroom with a generous view of the sea. Each bathroom has natural light brought by zenithal openings. The second floor has a home theater and a sunbathing deck above the master bedroom.

The cross section of the house stimulates natural ventilation, avoiding the use of air conditioning during summer. All the materials bring a warm sensation to the spaces, as the brick of the façades, natural fibers of the carpets or the wood flooring of the upper floors.

We also did the interior design of one of the houses. The furniture is mainly composed by vintage Brazilian  pieces, as the Mole armchair by Sérgio Rodrigues. The studio designed the table and the large bench of the living room. The client is an art collector, with pictures by Leonardo Kossoy , a painting by Christian Lemmerz and some pieces of popular Brazilian craftsmanship.

The landscape design was thought to use luxuriant tropical plants that protect from the view of the neighbors and accentuate the untouched character of this remote beach.






















from  archdaily


그리드형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아메리카 브라질 | 상파울루
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY