*폴란드 슈체친 필하모닉 하우스 [ estudio barozzi veiga ] the city’s new philharmonic

반응형

폴란드 슈체친 중심부에 위치한 새로운 필하모닉 하우스의 장중한 외형은 주변환경의 투영과 이와 차별화되는 장소성 확보를 위해 디자인된다. -주변에 위치한 산업단지의 영향 및 박공지붕가 주를 이루는 선형 건물들의 영향- 여기에 균질한 반투명 글래스 질감은 이러한 건축환경을 극대화하며 도시 지역문화를 대표하는 상징물로 자리하게 한다. 내부 구성은 크게 두개의 콘서트홀과 대형 로비 기타 부대시설로 이루어 진다. 951석의 심볼릭 홀과 195석의 챔버홀; 두개의 메인 공간은 건축적 음향과 빛의 조절 등 최상의 음악공간 구현을 위해 콘크리트로 구축된다. 그리고 필하모닉 하우스를 특별하게 만드는 아이콘 더블 스킨 시스템은 고유한 빌딩 이미지 창출뿐만 아니라 외부 자연광의 확산을 통한 조도 확보 및 더블스킨의 공기층으로 내외부 단열효과를 증대, 효율적인 에너지 세이빙을 도와준다.

reviewed by SJ,오사

 

in the heart of szczecin, poland, barcelona-based estudio barozzi veiga celebrates the recent opening of the city’s new philharmonic. the massive building responds to traditional local architecture with vertical proportions and steep pitches as well as the nearby industrial influence with its shear scale. the entire exterior wrapped in translucent glass sits as an obvious contrast to the immediate surroundings in order to become a reference point in the area and a symbol of the city’s transitional nature

image © simon menges
all images courtesy of estudio barozzi veiga

반응형

 

address: małopolska 48, szczecin. poland
authors: barozzi / veiga, fabrizio barozzi , alberto veiga
project leaders: pieter janssens, agnieszka samsel
project team: marta grządziel, isak mayor, petra jossen, cristina lucena, cristina porta, ruben sousa
local architect: studio a4 sp. z o.o., jacek lenart
structural engineers: boma s.l., fort polska sp. z o.o.
installations: gla engineering sp. z o.o.; elseco sp. z o.o.; anoche iluminación arquitectónica
acoustics: arau acustica
facade: ferrés arquitectos y consultores
general contractor: warbud s.a.
site area: 3.800 m2
usable floor area: 13.000 m2
volume: 98.200 m3
concert halls audience: symphony hall 951, chamber hall 192
competition: 2007
project: 2009
construction: 2014
budget: 118.918.000 zloty (aprox. 30.000.000 euro)
photos: simon menges, radek kurzaj (construction site)

the building contains two concert halls conceived of as two suspended boxes forming in between them a large open lobby lit by skylights. the 951-seat symphonic hall and 195-seat chamber hall are built entirely of concrete for optimum acoustic isolation and light control. a central staircase forms an experiential promenade connecting all the functions and terminating into a large multifunctional space. the iconic double skin system of the shell also serves several important purposes. the two layers create a uniform look across all facades, providing a constant glow of diffused natural light. the air space between the membranes is naturally ventilated to filter out heat and control interior temperatures.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

from  designboom

 

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY