*지속가능한 공동주거 [ Najas Arquitectos ] Vivalto Building

반응형

주거단지내 특별한 커뮤니티; 배타적인 커뮤니티 형성과 시큐리티 확보를 위한 공동주거가 제안된다. 이를 위한 건축의 시작은 16세기, 프레-콜로니얼(이전 식민지풍) 스페인 건축양식으로 부터 차용된 거대한 파티오(중정)와 코리더(복도)의 현대적 재구성으로 구현, 포스트-콜로니얼 건축 스타일을 완성한다. 그리하여 6층 규모의 공동주거는 건물 중심에 위치한 거대한 중정, 그리고 이를 둘러싼 내부 발코니와 플랜터로 실현된다. -215sqm 센트럴 갤러리/가든이 지면에 위치한다.- 거대한 그린 스페이스, 아트리움은 버티컬(콘크리트), 호르젠탈(우드)의 교차된 내부 파사드를 통하여 내부지향적인 친숙함을 형성하며 로컬 방화성능을 확보한 엘리베이터와 비상계단의 오가닉한 볼륨과 조화를 이루게 된다. 무엇보다 건축물 내부로 풍부한 자연광 유입과 자연환기 유도를 촉진 시키는 중정의 지속성은 공동주거의 거주환경을 확보하는 주요한 건축어휘로 사용된다. 이와는 별개로 건축물 외부는 멀리 보이는 계곡의 전망을 확보하는 연속된 테라스로 고유한 캐릭터를 생성한다. 

reviewed by SJ,오사

 

Vivalto is located at a 1600m2 corner lot in a residential area. Being a commission for a real estate group, from the beginning, our motivation was to try to re-invent the character of apartment buildings in northern Quito since unfortunately, promoters usually disconnect buildings internal life from its community with the goal to make them “exclusive” or “secure” as marketing slogans. We tried to give back, and give in, not only to the city, but to spatial relationships between owners, promoting the feelings of belonging and community living.


 

반응형

Architects: Najas Arquitectos
Location: Gonzalo Endara Crown, EC170124, Ecuador
Design: Esteban Najas Raad
Project Area: 7000 sqm
Project Year: 2013
Photographs: Sebastián Crespo

Collaboration: Francisco Landázuri
Contractor: Corprancagua

It is said that in the sixteenth century, pre-colonial Spanish architects used to be asked by clients: “Give me a home with a large patio and good corridors; and if some space is left to spare, make me a room.” Thus, the architectural elements of Vivalto arise from our interest to reinterpret the typology of Moorish courtyard houses that are typical is post-colonial Quito and make it contemporary.

Spatially, the project is resolved through a 6 floor volume with a central patio surrounded by internal balconies and planters. The 215m2 central gallery/garden is illuminated from above. Apartments are located in the perimeter so they are open to the outside to create terraces with distant views of the Cumbayá valley.

Covered by glass, the central courtyard opens laterally to the exterior through 2 openings at the end of each corridor. Each internal hallway is flanked by wood planters with random geometric patterns that break the orthogonal lines of the interior “walls”. These openings promote cross ventilation to prevent greenhouse effect and improve the acoustic characteristics of the central courtyard.

The courtyard is primarily a green area, looking up, the interlaced vertical (concrete) and horizontal (wood) facades make up a more introspective and welcoming environment. The Fixed Point elevators and emergency stairs are enclosed to comply with local fire protection codes and it is coated with vines and planters that help this volume more organic.

At the top floor, there is a 320m2 communal green area, community hall and culinary and recreational spaces. This addition at the top of the building allows people to enjoy the surrounding views and also are open to the central galleria.

The main access to the building has been resolved by subtraction of the ground floor volume´s corner. This produces a transitional exterior space prior to entering the building that is related to the street life.

Underground parking has natural lighting and ventilation in its two levels with a double height void. A Garden of trees springs from the second basement level to the exterior.

The elements of vegetation, use of materials, spatial and volumetric solutions combine to make a housing project that evokes the memory of colonial life with a contemporary approach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

from  archdaily

 

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY