*자연과의 동화, 터키 모스크 사원 [ Emre Arolat Architects ] Terraced landscaping surrounds concrete and stone structure of Mosque

반응형

신으로 향하는 길은 언제나 겸손하다. 자신을 드러내지 않고, 모든 가식을 벗어버린 본연의 모습으로 신과 인간 앞에 고스란히 드러낸다. 그리고 이를 위해 많은 부분의 현대적인 건축어휘를 생략한다. 겸손과 경외함만이 공간에 남겨질 뿐이다. 터키 로컬 건축회사, Emre Arolat Architects의 이슬람사원은 그래서 더욱더 소박하고 겸손하며 심플하다. 대지와 연속된 장면을 연출하는 지역재료, 회색돌은 수직으로 켜켜이 쌓이며 원래 있었던 자기 자리인 것처럼 외부 계단형 테라스 광장과 선큰된 사원의 저층부를 구축한다. 여기에 내부 건축공간; 대형 기도홀 생성을 위해 노출콘크리트만이 거대한 수평지붕으로 적용 될뿐이다. (일부 외벽에도 적용) 정제된 건축어휘를 통해 잉여공간은 최소화된다. 단지 사람과 신을 연결하는 비움만 존재 할 뿐이다.

reviewed by SJ, 오사



This mosque near Istanbul by Emre Arolat Architects, which features cast concrete walls and a "cave-like" prayer hall, has been shortlisted for this year's Design of the Year award

Turkish firm Emre Arolat Architects used a combination of light grey stone and reinforced concrete to construct the Sancaklar Mosque, which is set into a plaza made up of shallow terraced steps.
The 700-square-metre structure is situated in Buyukçekmece, a suburb on the outskirts of Istanbul and is separated from the surrounding gated communities by a busy highway and tall stone walls.
The pared-back and unornamented structure is set into a depression in the landscape, with only the stone roof and a tall minaret visible from certain points around the perimeter.
"Sancaklar Mosque aims to address the fundamental issues of designing a mosque by distancing itself from the current architectural discussions based on form and focusing solely on the essence of religious space," said the architects.
Pieces of stone set into the sloping terrain create rows of long, earthen steps that lead down to the sunken building. Tufts of grass have sprouted around the stonework, helping to integrate the steps and roof into the landscape.
A combination of concrete partitions, stone walls and tall box hedges screen areas of the gardens at the lower level, where stepping stones lead across a pool of shallow water to the entrance.
"The building blends in completely with the topography and the outside world is left behind as one moves through the landscape, down the hill and in between the walls to enter the mosque," said the team. "The project constantly plays off of the tension between manmade and natural."
Photography is by Thomas Mayer.



Architects: EAA – Emre Arolat Architects
Chief architect: Emre Arolat
Project team: Uygar Yüksel, Leyla Kori, Nil Aynalı, Fatih Tezman, Nurdan Gürlesin
Client: Sancaklar Foundation
Owner: Republic of Turkey Presidency of Religious Affairs
General contractor: Sancaklar Foundation
Structural project: Balkar Engineering
Mechanical project: Setta Engineering
Electrical project: HB Teknik
Landscape design: Emre Arolat Architects, Medosa
Lighting design: SLD – Piero Castiglioni
Acoustics: Sey Consulting
Calligraphy: Mehmed Özçay
Conveyance / accessibility provision: MER Asansör
Timber formwork: Peri Kalıp
Metal window frames: BSM Aluminium
Window glazing: BSM Aluminium
Doors: Natural Ahşap
Furnishings: Koleksiyon Mobilya
Lighting: Vetaş Electric & Lighting

"The contrast between the natural stone stairs following the natural slope of the landscape and the thin reinforced concrete slab spanning over six metres to form the canopy helps enhance this dual relationship," they added.
A large concrete-lined prayer hall forms the centre of the building, while auxiliary spaces including a foyer, shoe-storage room and washrooms are arranged around its periphery.
Male and female worshippers are separated by a black screen in the prayer hall, meaning women are segregated into a strip along one side of the building. The perforated screen provides privacy while allowing the congregation to maintain eye contact with the pulpit.
The main prayer hall features a tiered concrete floor and ceiling. Lights set beneath the steps and in crevices in the ceiling softly illuminate the space.
"The interior of the mosque, a simple cave-like space, becomes a dramatic and awe-inspiring place to pray and be alone with God," said the architects.
A ribbed concrete wall that runs along the front of the space slopes back towards a sliver of daylight provided by a skylight. Only narrow strips of concrete connect the ceiling to the Qiblah wall – which orients worshippers towards Mecca – creating a slotted lightwell.
"The slits and fractures along the Qiblah enhances the directionality of the prayer space and allows daylight to filter into the prayer hall," said the team.
A flight of steps with a rounded profile creates a podium for preachers in front of a doorway. A staircase behind the door leads to the tall, oblong minaret – a typically decorative structure used to project the call to prayer.
Another pulpit projects from an adjoining black wall, which separates the bathrooms from the main hall and frames a space for the resident preacher.
Sancaklar Mosque, which was completed in 2012 and won best religious building at the World Architecture Festival in 2013, has been nominated for this year's Designs of the Year, an annual award run by the Design Museum in London. An exhibition of the 76 nominated architecture and design projects will run at the museum until 23 August.












from  dezeen

그리드형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 터키
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY