*데이케어 센터 리노베이션 [ ZAmpone architectuur ] Pluchke Nursery, Ukkel, Belgium

반응형

이번 프로젝트는 기존 데이케어센터의 추가적인 공간확보를 위해 시작, 35-70명 가량의 아이들의 수용을 확보한다. 노후한 교회내 하우스에 위치한 기존 데이케어센터는 건축가, ZAmpone에 의해 새롭게 재정의된다.(노후된 기존 건축물을 철거, 신축한다.) 여기에 학교와 후면부에 교구실이 새롭게 추가된다. 아이들을 위한 6개의 생활공간은 2층에 위치, 아이들을 위한 야외공간 (필로티 하부, 외부환경으로 부터 보호받는 아이들의 야외놀이터)을 확보한다. 이를 통해 효율적인 내부공간 사용과 주변대지와의 긴밀한 관계를 형성하는 통합디자인을 완성한다.

reviewed by SJ,오사

 

The projects’ brief consisted of increasing the capacity of the existing daycare center, in a urban context, from 35 to 75 child places.

The existing daycare center was housed in a decrepit church. ZAmpone chooses to demolish and starts with a newbuild.

 

반응형

 

 

Program: daycare centre
Architects: ZAmpone architectuur
Contractor: DSV nv
Structural engineer: Jo Deflander bvba
Technical engineer: AA&O nv
Artwork: Moos gallery
Budget: € 2.035.000 excl. VAT and fees
Area: 1,200 sqm
Completion: 2014

On the same site there is also a school and a parish hall in the back. The building is the result of an intense cooperation between the landlord and the architect taking into account all the parties on and around the site.

The six living areas for the children are placed on the first floor. This creates a compact footprint on the ground level and a maximal (covered) play area for the daycare center. On the first floor an airy whole benefits from the central skylights and the living area linked terraces.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

from  domusweb

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY