*윤자이 빌리지 커뮤니티 센터 [ THAD ] Yunzhai Village Community Activity Center

반응형

THAD-Yunzhai Village Community Activity Center
쇠퇴하는 지역문화를 부흥시키기 위한 프로젝트.
비교적 작은대지, 건축면적 그리고 한정적인 예산으로 진행되야 하는 프로젝트지만 최소한의 노력으로 다양한 변화를 만들어 내는 것을 목표로 한다. 외부로 드러나지 않는 내부지향적인 공간은 약간은 미로 같은 공간구조로 방문객들과 사용자들에게 다양한 즐거움과 경험을 선사한다.

반응형

Yunzhai Village of Changyuan City in Henan Province, where the project is located, is an ordinary village with typical features of rural area in Central China. During the past decades, the villagers’ well being has been drastically improved thanks to social development, but a series of social problems emerged, too. For example, the outflow of labor resulted in hollowness in local demographic structure; the traditional bonds of families and neighbors been weakened, with problems of ageing and left-behind children remaining unsolved. Correspondingly, public ritual spaces here, either waning or disappearing, are in dire need of reconstruction. As a result, the village decided to build a community center for public gatherings.

Through negotiation with our clients, the village’s entrance, where several villages are connected, was selected as the site, so that the community center can benefit more than Changyuan Village itself, serving as a public activity space with the cohesiveness and unity of traditional clusters.

With relatively small site area and building area, as well as a limited budget, the project aims to make much difference with little intervention. The enclosed interior spaces, the exterior courtyards and the roof platform are connected with multi travelling routes and managed separately, so that during periods when interior spaces are closed, visitors can still enjoy the multi dimensional exterior garden at any time of the day, thus saving operation and maintenance costs while maximizing the utility of available spaces.

Public participation is a key factor of the project, which means that the villagers build, use and manage the community center together. All construction team members are local residents, with the majority coming from neighboring villages, and the red-brick masonry techniques and metal processing techniques applied to the project are locally-based and reliable.

from archdaily

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY