*네덜란드 아른헴 중앙역 [ UNStudio ] Arnhem Central Station, the Netherlands

반응형

네덜란드의 Arnhem Central Station 내 새로운 환승 터미널은   UNStudio가 장장 20년에 걸쳐 의욕적으로 더 넓은 역 내로 재개발 한 마스터플랜의 결과이다. 이 곳은 Arnhem의 가장 큰 포스트워에 대한 개발물이기도 하다.

정부의 지원 하에, 이곳은 기차역에 대한 규정집을 새로 썼으며, 유럽에서 이와 같은 종류에서도 가장 복잡한 곳이 되었다. 역은 도시의 새로운 "정문"이 되었으며, 독일, 네덜란드, 벨기에 사이의 새로운 교점으로써  Arnhem라는 도시를 세울 것이란 기대이다.

비틀어진 구조의 지붕을 특징으로 하고 있는 이곳은, 터미널의 안과 밖 간의 구분을 흐트리고자 하는 목적으로  UNStudio가 기획한 내용이다. 지붕의 구조와 비틀어진 듯한 기둥은 전통적인 건설 방식과 재료들을 버림으로써 가능해진 결과이다.

The new Transfer Terminal at Arnhem Central Station in the Netherlands is the result of an ambitious 20-year project – masterplanned by UNStudio – to redevelop the wider station area; the largest post-war development in Arnhem.

Backed by the Dutch government, this transfer hub rewrites the rulebook on train stations and is the most complex of its type in Europe. The station will become the new ‘front door’ of the city, embracing the spirit of travel, and is expected to establish Arnhem as an important node between Germany, the Netherlands and Belgium. The new terminal houses commercial areas, and a conference centre and provides links to the nearby office plaza, city centre, underground parking garage and the Park Sonsbeek. The area around the station will become a place in of itself, with 160,000 sqm of offices, shops and a cinema complex.

 


 


Program: train station
Architects: UNStudio
Stakeholders: ProRail, Contractor Combination Ballast Nedam – BAM, the Ministry of Infrastructure and the Arnhem City Council
Engineering: Arup
Cost: €37.5m
Area: 21,750 sqm
Completion: November 2015

The 21,750 sqm Transfer Terminal features a dramatic twisting structural roof geometry, which enables column-free spans of up to 60 m in the  transfer hall. Taking references from the continuous inside/outside surface of a Klein Bottle, UNStudio aimed to blur distinctions between the inside and outside of the terminal by continuing the urban landscape into the interior of the transfer hall, where ceilings, walls and floors all seamlessly transition into one another. The structure of the roof and twisting column was only made possible by abandoning traditional construction methods and materials; much lighter steel replaced concrete – originally intended for the station – and was constructed using boat building techniques on a scale never before attempted.

UNStudio began the masterplan in 1996 and completed its first sketch design for the Transfer Terminal back in 2000. After intensively researching passenger flows and transportation modes, UNStudio proposed that the new terminal should expand to become a ‘transfer machine’ that incorporates the whole spectrum of public transport, meeting the travel demands of the 21st century. Working with structural engineers Arup, a space without columns was produced, forming an architectural expression designed around the ways people will intuitively use the space. The station works on international, national and regional levels, allowing passengers to move between cities intuitively and with ease. This project is part of a countrywide railway upgrade that will see new stations in Rotterdam, Delft, The Hague, Breda and Utrecht.
















from domusweb


728x90
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 네덜란드
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET