*일본 카페건물 리노베이션-[ Schemata Architects ] Blue Bottle Coffee Nakameguro Cafe

반응형

매일 지나며 보던 좋아하는 건물을 리노베이션 할 기회가 건축가에게 생기는 일은 매우 영광스러운 일이다.

우연히 블루보틀 커피는 5번째 가게를 오픈하기로 하고, 카페 겸 오피스가 겸비된 건물을 리노베이션 하게 되었다. 이 근방 지역이 지하철하고는 좀 멀리 떨어져 있어 거리는 수많은 독창적이면서도 소규모의 샵들로 즐비한 곳이다. 소규모 공간으로 인해 바닥은 스텝플로어 스타일로 구분 하였고, 물건을 싣고 내리고 저장하기 위해 사용했던 입구는 그대로 사용하면서 내부외 외부 간의 구분을 명시하기 위해 유리면을 전면에 설치했다.

It was such a great honor for me to design the renovation of my favorite building that I used to see every day. About nine years ago, we had co-established a shared office HAPPA across the street from the building and relocated our former office there; we employed to observe the neighborhood through the glass and this building was my most favorite among others on the street.


Architects: Schemata Architects

Location: Nakameguro, Meguro, Tokyo 153-0061, Japan

Architect in Charge: Jo Nagasaka / Schemata Architects

Project Team: Ryosuke Yamamoto, Yui Matsushita

Area: 397.32 sqm

Project Year: 2016

Photographs: Takumi Ota

Manufacturers: ERCOL, ISHINOMAKI LABORAORY, Mala Gruppen

Incidentally, Blue Bottle Coffee decided to open their fifth shop there and we were commissioned to renovate the building to accommodate cafe/office, spaces used for barista training and workshop. It was a three-story steel structure formerly used as an electric factory, and we intended to hereby create a “fair relationship” between all people present, which is our basic spatial concept for Blue Bottle Coffee.


Since this neighborhood is located far from the station, the streets are lined with many unique and small-sized shops. In order to continue the sense of small scale into the space, floors are divided in a stepped-floor style, while utilizing the existing openings formerly used for loading/unloading and storing. Horizontal pivot windows installed on the front glass façade help defining the boundary between the interior and the surrounding environment, while establishing a visual relationship of “see and be seen” so that people become aware of each other’s presence wherever they are in the space.



from archdaily

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY