*루프하우스 [ rotunnojustman ] Living on the Roof

반응형

rotunnojustman-Living on the Roof
건축의 지향점은 도시경관을 준수하는 건축범위 내에서 진행됩니다. 이는 합리적인 비용으로 거주공간의 채광 및 내구성 확보를 이야기 합니다. 그리고 총 3개의 레벨의 거주공간을 하나로 묶는 작업입니다. 작업은 2020년 5월에 시작하여, 2021년 2월에 완료 되었습니다.

In Paris, the scarcity of land partly explains the city’s low housing production capacity. The research for alternatives to densification must be encouraged. The Rotunno Justman architectural firm has just raised a small building in the 15th arrondissement. Through the accuracy of the architectural intervention, the project requalifies the existing building and contributes to harmonious densification of the district, in connection with its skyline.

The agency was questioned in 2017 on the possibility of raising a two-storey building located in rue de l’Harmonie. The project is located between two social housing buildings of five and six floors. Built at the end of the 19th century, the existing building was restructured in 1997 with is in good structural condition. The administrative and technical feasibility leads the architects to offer their client an elevation made up of two levels (each of around 60m2) with one accommodation per level. The accommodation on the 4th floor has terraces and a roof with a green hill and the 3rd floor has a planted balcony.

The architectural intervention was carried out in accordance with several objectives: to build light and durability, to carry out the work at a constrained cost, and to ensure a good integration into the urban landscape. The organization of the site made it possible to keep the occupants of the three lower levels in place. Work began in May 2020 at the end of the first containment was completed in February 2021.

By its volume, the elevation harmonizes smoothly with the lower levels of the building. It embellishes the existing and reinforces the idea of permanence in evolution. Highlighted on the street front by the retreat of the 3rd floor into which sliding balcony slips, it reinterprets with the 4th floor, the Parisian roof, and its brisis. Coming to dress the glass facades, a double skin of perforated and ribbed sheet steel is interrupted to the right of the frames of three bays to evoke in a contemporary way, the theme of the skylight. The perception of this subtle double skin, light and pleated veil, varies according to the time, the moment. This stylish device filters both light and sights.

반응형

 

from archdaily

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY